Büyümenin sürdürülebilirliği sorgulanıyor

Financial Times, Türkiye ekonomisinde yılın üçüncü çeyreğinde yaşanan yüzde 11,1'lik büyümeye ilişkin değerlendirmesinde, birçok uzmanın büyümenin sürdürülebilirliğini sorguladığını yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye ekonomisinde yılın üçüncü çeyreğinde yaşanan yüzde 11,1'lik büyümeye ilişkin bir değerlendirme yazısı yayınladı ve büyümenin uzmanların beklentilerinin üzerinde çıktığına dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomi başdanışmanı Hatice Karahan, gazeteye yaptığı açıklamada, "büyümenin zor bir yıl olan 2016'dan sonra Türk ekonomisinin toparlandığını gösterdiğini" belirtti. Karahan, "Yatırımlar geri geliyor, bu dönemim en iyi haberi bu" dedi.

Karahan ayrıca, hükümetin Türkiye'nin ithal enerjiye bağımlılığını azaltacak stratejik ve seçilmiş sektörler için ek teşvik planları yaptığını söyledi.

"OHAL süreci belirsizlik ve tedirginliğe yol açıyor"

FT, güçlü rakamlara rağmen birçok uzmanın, büyümenin sürdürülebilirliğini sorguladığını yazdı.

Gazeteye konuşan yatırım bankası Nomura'dan İnan Demir, büyümenin yapısının 'çok dengesiz' olduğunu belirterek, "Büyümeyi kredi yönlendiriyor. Kredi büyümesi o kadar büyük ki yurtiçi talebi arttırıyor. Bu, ekonomideki en büyük dengesizlik" dedi. 

Danışmanlık şirketi GlobalSource Partners'tan Atilla Yeşilada ise, özel sektör yatırımlarının çok düşük bir seviyeden doğru yukarı çıktığını, bu yüzden yükseliş yaşandığını belirtti ve "Bu bir iyileşme ancak iş dünyasının OHAL'i atlattığını söylemeyiz" diye konuştu.

FT, bazı yönetici ve uzmanlara göre OHAL sürecinin, yatırımcılar arasında belirsizlik ve tedirginliğe neden olduğunu aktardı.

Ekonomistler büyüme için ne düşünüyor?Ekonomistler büyüme için ne düşünüyor?