Çin'den piyasaları sevindiren haber

Çin'den açıklanan ticaret verilerinin beklentilerin üzerinde çıkması piyasalara doping etkisi yarattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'den açıklanan ticaret verilerine göre; ihracat yüzde 1.4 düşerek uzmanların yüzde 8'lik düşüş beklentilerinin üzerinde açıklanırken, ithalat da yüzde 11.5'lik düşüş beklentilerine karşın yüzde 7.6 düştü. 

Bu haber sonrasında küresel piyasalarda bir rahatlama yaşandı ve Asya borsaları yılın ilk hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

Japonya Nikkei endeksi neredeyse bir yılın en düşük seviyesinden bugün yüzde 2.6 yükselirken, Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi de 2011 yılından bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından yüzde 1.6 arttı.

Çin'de de Shanghai bileşik endeksi yüzde 0.8 ve CSI300 endeksi yüzde 0.9 yükseldi.

Pozitif hareket Asya işlemlerinde ABD vadeli hisselerine de yansıyarak yüzde 0.8 artış sağladı.

Yurtiçi piyasalara da yansıdı

İstanbul'da yaşanan patlama nedeniyle dün küresel piyasalardaki kazanımlarının gerisinde kalan yurtiçi piyasalar yeni güne pozitif bir başlangıç yaptı. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, güne 365 puan artışla 72.106 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,51 oranında değer kazandı. 

Dün 3.0488'i test eden dolarda bu sabah 3.0180 seviyesine kadar indi. 

Analistlere göre, jeopolitik ve güvenlik riskine ilişkin fiyatlamaların geçici nitelikte olması, genel bakışın orta vadeli perspektifte olumlu tarafta kaldığına işaret ediyor. 

Piyasalar yeni günde Euro Bölgesi Sanayi Üretimi verilerini takip edecek. Öte yandan akşam 21:00'da ABD Bütçe verileri ve Bej Kitap raporu (özellikle Bej Kitap) Perşembe günü açısından etkili olacak diğer veri akışları olacak. 

Özellikle Bej Kitap raporundan, bölgesel Fed yönetimlerinin ekonomiye bakış açıları takip edilerek, ikinci faiz artırımın zamanlaması için fikir edinilmeye çalışılacak.