Çin'le düşen borsa, Çin'le yükseliyor

Hafta başından bu yana devam eden Çin kaynaklı endişelerin hafiflemesiyle piyasalar toparlanmaya başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'in borsaları sert düşüşlerde otomatik kapayan sistemi devre dışı bırakması ve yuanın değer kazanmasına neden olan bir işlem bandı belirlemesinin global risk iştahına olumlu yansıması yurtiçi piyasaları da olumlu etkiliyor. 

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi güne 372 puan artışla 71.868 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,52 oranında değer kazandı. 

VİOP'ta bu sabah BIST-30 endeksinin Şubat sonu vadeli kontratları ilk işlemlerde yüzde 0.28 yükselişle 89.000 seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL Ocak sonu kontratları ise yüzde 0.22 düşüşle 3.0040 seviyesinde seyrediyor.

Dün 2 Ekim'den bu yana en yüksek olan 3.0280'e kadar yükselen dolar/TL, Çin'de düzenlemenin askıya alınması ardından 3v TL seviyesinin altına gerilemişti. Dolar/TL bu sabah 2.9885/2.9901 seviyesinde. Dolar/TL, 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750 seviyesini görmüştü.

Piyasalar bugün saat 15:30'da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri ile Çin piyasalarındaki gelişmeler ve jeopolitik riskleri izlemeye devam edecek. 

Çin'in attığı son adımların piyasada risk iştahında bir miktar artış sağladığını söyleyen ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Hem Çin borsalarında hem de gelişmekte olan ülke para birimlerinde de bu hissediliyor. Her ne kadar piyasalardaki kayıpların bir kısmı geri alınmış olsa da Çin ekonomisine ilişkin endişelerin devam etmesi ve zaman zaman artan tedirginlikle birlikte Çin'e ilişkin haberlerin küresel piyasaların yönünü belirlemesi beklenebilir. Çin'i ve petrol fiyatlarını izlemeye devam ederken bugün öğleden sonra ABD'de açıklanacak istihdam verilerine yüzümüzü döneceğiz" dedi.