Çin'de imalat PMI beklenenden iyi geldi

Çin'de imalat ve hizmet sektörleri, güçlü inşaat ve altyapı harcamalarının desteğiyle mayıs ayında genişlemeye devam ederken, istikrarlı ekonomik büyümenin devamı ve borç risklerini azaltma arasında bir denge tutturmaya çalışan yetkilileri sevindirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de mayıs ayı imalat sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) nisan ayına göre değişiklik göstermeyerek 51.2 olarak gerçekleşti. Analistler endeksin 51 olarak gerçekleşmesini bekliyorlardı.

Bu veriler, yetkililerin bir yandan yıllar süren kredi bazlı teşviklerden dolayı oluşabilecek balon risklerini bastırırken, diğer yandan ekonomide daha keskin bir yavaşlamaya yol açmamak için gösterdikleri çabalarda bir miktar başarıya ulaştıklarını gösteriyor.

'Çin ekonomisi istikrar dönemine geçiyor'

China Logisticas Information Centre analisti Zhang Liqun, genel olarak bakıldığında "Çin ekonomisinin anlık sıçrayışlar ve inişlerden, bir istikrar dönemine doğru geçmekte" olduğunu söyledi.

Birçok analist Çin ekonomisinde ilk çeyrekteki yüzde 6.9'luk güçlü büyümenin ardından ivmenin yavaşlayacağı konusunda mutabık. Bunun nedenlerinden birisi olarak Beijing'in finans sektörüne yönelik aldığı önlemlerin, şirketlerin finansman masraflarında yaratacağı etki olarak gösteriliyor.

Fakat inşaat sektörü gibi bazı önemli alanlarda aktivitenin güçlü kalmaya devam etmesiyle (ekonomik) yavaşlama şu ana kadar herhangi bir tehlike oluşturmadı.

Çin istatistik bürosu, inşaat sektörünün bir önceki aya göre hafif bir düşüş göstermesine rağmen, altyapı yatırımlarındaki artışın çelik talebini artırması nedeniyle güçlü kalmaya devam ettiğini belirtti.

Bir diğer ankete göre Çin'de çelik sektörü, yeni siparişlerdeki artışın desteğiyle mayıs ayında son bir yılın en büyük genişlemesini gerçekleştirdi ve inşaat sektöründe talebin güçlü kalmaya devam ettiği sinyalini verdi.

Çin'de hizmet sektörü büyümesi de perakende ve demiryolu ulaşımında artan talepten dolayı yükseliş kaydederek 54.5 olarak gerçekleşti.