Citi, Türkiye masalarına hız verdi, sıraya Çin ve Hindistan'ı koydu

Türk firmalarının hem ticaret yapmak için hem de satın alma ve birleşmeler için daha fazla yurtdışına baktığını söyleyen Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, Citi'nin yurtdışında ticaret masaları kurduğunu anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ece CEYHUN

İSTANBUL - Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, müşterilerinin önüne Citibank'ın 200 yıllık deneyimiyle en kuvvetli olduğu alanlarda çıkacaklarını söyledi. Akçaoğlu, bireysel bankacılıktan, ticari bankacılığa, işletme bankacılığından kurumsal bankacılığa kadar her alanda en kuvvetli olduğu hizmet ve ürünleri Türkiye pazarına getireceklerini söyledi.

Geçen yılın son çeyreğinde devreye alınan Türkiye masalarına ise yenilerini eklemeye hazırlanan Citi, artık Rusya, Afrika, Ortadoğu pazarlarında Türk şirketlerine kendi ülkelerindeymişçesine hizmet veriyor. Türk masalarına en son Mısır'ı ekleyen banka için sırada Çin ile Hindistan var. Latin Amerika ise radarda.

Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu ile bankanın son dönemde uygulamaya aldığı Türkiye masalarını ve yeni projelerini konuştuk. Akçaoğlu,  dünyada 100 ülkede faaliyette bulunan ve bu sene dünyada 200, Türkiye'de 36'ncı yılını kutlayan  Citi'nin 'global' bir banka olmasının avantajını en iyi şekilde yansıtmak istediklerini söyledi.

Akçaoğlu "Biz bir Türk bankasıyız, bunu her yerde söylüyoruz. Ama sermayesi yabancı bir Türk bankası olarak amacımız Türk bankacılığında yapılanı tekrar etmek değil. Türkiye'de pırıl pırıl bir bankacılık sektörümüz var. Biz müşterilerimizin ihtiyacını çok iyi anlayabilmek ve globalliğin getirdiği avantajı iyi kullanmak istiyoruz.

Bunun çok net bir avantajı dış ticarette var, nakit yönetiminde var. İnternet bankacılığında, mobil bankacılık uygulamalarında var. Mesela firmaları bir doktor gibi inceleyip o firmanın Hazine ve finansman departmanı gibi rol oynayabilmek istiyoruz. Bireysel bankacılık açısından bakarsanız düşük faiz ortamında herkes nereye yatırım yapsam diye düşünüyor. Bizde bireysel müşterilerimize nasıl alternatifler sunarız diye çalışıyoruz . Ana temamız dünyayı yakından takip ederek en iyi örnekleri ülkemize getirmek" açıklamasında bulundu.
Citibank Türkiye olarak müşteriye sundukları hizmetin katma değerini artırmaya odaklandıklarını ve sadece Türkiye'de değil dünya çapında çözüm önerileri geliştirmek istediklerini aktaran Akçaoğlu, ana temalarını "Nasıl daha fazla müşterimizi dünyaya taşırız ve dünyayı müşterimizin ayağına nasıl daha fazla getiririz" şeklinde özetledi.

Kuvvetli olduğu yerleri ön plana çıkartacak

Bugün Türk bankacılık sektöründe 1000 şubeye ulaşan bankaların olduğunu ifade eden Akçaoğlu, "Mobil bankacılıkta  yatırımlarımız var ve daha da olacak. Eğer müşterinin ihtiyacı Mardin'de bir şube ise onu zaten çok iyi yapan bankalarımız var. Müşterimizin ihtiyacı hız ve daha ucuz maliyet ise biz internet bankacılığımıza çok güveniyoruz. Müşterimizin önüne sadece kuvvetli olduğumuz yerlerde çıkmak istiyoruz. Bazı alanlarda piyasa lideri olduk. Hisse senetleri saklamada piyasa lideriyiz.

Dış ticarette çok önemli yerlere geldik. Çalıştığımız firmalarda çok yüksek penetrasyon oranlarına ulaştık. Bir çok Türk firması dünyada yabancı sermayeli firma statüsüne geliyor. Türkiye masalarının değişik bir varyasyonu da burada oluşuyor. Bir Türk firmasının finansman müdürü bir tuşa basınca firması Romanya'da bugün ne kadar tahsilat yapmış, Ukrayna'da ne kadar bakiyesi var ya da Londra'da ne kadar kredi kullanmış yani tüm dünyadaki nakit akışını görebiliyor. Artık bir çok firma elektronik platformlarımızı kullanmaya başladı."

Rusya, Ortadoğu ve Afrika tamam sırada Çin ve Hindistan var

Her geçen gün yurtdışında iş yapmak isteyen Türk firmaları artarken Citibank Türkiye'de uzun bir süreden beri dış ticareti çalışıyor. Özellikle geçen yılın son çeyreğinden beri Türkiye'nin uluslararası ticaretinde yer sahibi olan ya da yatırımcıların radarında olan Rusya, Irak ve Mısır gibi ülkelerle ilgili, müşterilerini o pazarların uzmanları ile bir araya getiren Citibank Türkiye, burada İstanbul'dan ihraç ettiği Türk yöneticilerle de sinerji oluşturuyor.

Akçaoğlu, Citibank Türkiye'de çalışırken Rusya ve BDT ülkeleri Global İşlem Bankacılığı'nın başına geçen Emre Karter, Doğu Afrika Global İşlem Bankacılığı'nın başına geçen Murat Özülkü ve son olarak Kuveyt Citibank'a Genel Müdür olan Özgür Kutay'ın atanmalarının yanı sıra Citi'nin Türkiye'yi öncelikli ülke olarak ilan etmesinin önemine dikkat çekerek şöyle dedi: "Rusya'da dış ticaret masamız var. Şimdi bu masalar Kazakistan, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, gibi BDT ve Doğu Avrupa ülkelerine yayılacak.

Citi Afrika'da Türkiye masasını Kenya'da başlattı ama Güney Afrika ve etrafına doğru genişleyecek.  Irak için oluşturduk. Mısır hazır.  Buralardaki hizmeti oturttuktan sonra Asya'ya açılacağız. Çin, taahhüdünü verdi ve Citi bir road show yapacak. Çin'den firmalar buraya gelecek buradan firmaları alıp oraya götüreceğiz. Bu road show'un yılın ikinci yarısında olmasını planlıyoruz. Çin'i Hindistan takip edecek. 2012'de Rusya ve etrafı, Afrika, Ortadoğu, Mısır, Çin ve Hindistan bitmiş olacak. Fakat  müşterilerimizden bir başka ülke ile ilgili bir talep geldiğinde de orada bir Türkiye masası varmış gibi bizzat o ülkedeki Citibank genel müdürü Türk müşterilerimizle ilgileniyor.

Mesela bir firma Endonezya'ya bir başkası ise Singapur'a gitmek istediğini söyledi. Hemen oradaki ülke genel müdürleri ile irtibata geçildi.  Bundan sonra Latin Amerika'yı çalışmak istiyoruz. İlk ülke Brezilya olabilir.İyi düşünüp, modelleyerek gitmek istiyoruz."

Yeni bir Godiva gelebilir

Türk firmalarının satın almak ya da ortak olmak için çok çeşitli sektörlerde ve çok farklı ülkelerde fırsatları araştırdığını da anlatan Akçaoğlu, "Yeni bir Godiva gelebilir" dedi. Bugün yaşanan değişim sonrasında varlık fiyatlarının satın alma ve birleşme için yeni fırsatlar sunduğunu aktaran Akçaoğlu, "Sadece Türklerden değil, Türkiye'ye olan yabancı ilgisinin de yüksek olduğunu görüyoruz. Özellikle Ortadoğu'dan gelmek isteyen firma çok. Ortadoğu'dan Türkiye'ye gelelim büyük dağıtım ağı olan firmalarla iş birliği yapalım diyenler var. Petro-dolarları çekmenin de tam zamanı" diye konuştu.

Türkiye dünyanın radarında

"Dünyada varlık el değiştiriyor" diyen Serra Akçaoğlu, sermayenin batıdan doğuya kayışının çok net olduğunu ve Türkiye'nin son yıllarda elde ettiği kazanımlarla bu dönemde öne çıktığını da söyledi. Akçaoğlu, "Şimdi herkes Türkiye diyor. Türkiye dünyanın radarında. Önümüzdeki dönemde çok büyük fırsatlar var. Çok akıllıca düşünüp Türkiye'nin bölgenin merkezi olması üzerine hepimizin kolları sıvaması lazım. Türkiye, bölge merkezi olarak konumlanırsa her firmaya her bankaya her yatırıma çok büyük avantajlar var. Herkes Türkiye'yi sormak için arıyor. Bir çok yabancı bankacı Türkiye'de çalışmak istiyor. Hemen hemen her gün yabancı firmaların global CEO'larıyla bir araya geliyoruz. Türkiye'de nasıl iş yapabileceklerini araştırıyorlar" dedi.

Mısır Citibank, Türkiye'yi örnek alacak

Citibank Mısır Müdürü Aftab Ahmed, "Türkiye'nin yaptığı gibi ticaret koridorlarına bakıp hangi ülkelerle daha fazla iş yapabiliriz önümüzdeki dönemde buna bakıyor olacağız" dedi. Citibank Türkiye'nin kendileri için önemli bir rol model haline geldiğini anlatan Ahmed, Türkiye ile kurulan dış ticaret köprüsünün kendileri için önemine değinerek "Mısır ile Türkiye arasındaki dış ticaret son 6 yılda 3 misli büyüdü. Önümüzdeki 5-7 yılda da bir 3 misli daha büyüyerek 10 milyar doları aşmasını bekliyoruz. İki ülke arasındaki ticarette doyma noktasına gelmedi. Her iki ülkenin de coğrafi konumu çok avantajlı. Türklerde bunun farkında. Mısır'ı üretim merkezi olarak kullanarak çevre ülkelere ulaşan pek çok Türk firma var" dedi. Ahmed, Mısır'da mevcut yabancı sermayeli şirketlerin son dönemde daha fazla yatırımı düşündüğünü de belirtti.

Türkler Mısır'da almak için şirket bakıyor

Ahmed, başta enerji ve inşaat olmak üzere Mısır'da yeni bir çok yatırıma değinerek "Türklerin ilgisini de görebiliyoruz. Türk firmaları Mısır'da satın almak için şirket bakıyor" şeklinde konuştu. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir