Cline: TL denge seviyesine yaklaştı

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Kıdemli Uzmanı Cline, "Uzun zamandır aşırı değerli olan TL, son dönemde dış şoklardan ötürü değer kaybederek, denge seviyesine yaklaştı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yılda iki kez yayımlanan "Denge Döviz Kuru Beklentileri" raporuyla, uluslararası para birimlerinin performansını inceleyen Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü Kıdemli Uzmanı William Cline, doların son dönemdeki yükselişine ilişkin soruları yanıtladı. Cline, doların özellikle son 6 ayda tüm önemli para birimleri karşısında değer kazandığına dikkati çekerken, "Dolar güçlenme sürecinde, faiz oranlarının ABD'de artarken, başta Avrupa olmak üzere diğer gelişmiş ülkelerde düşük kalması bekleniyor" ifadelerini kullandı. Türkiye ekonomisindeki gelişmeleri de yakından izleyen Cline, TL'deki değer kaybına yönelik spekülasyonlara katılmadığını vurgularken, "Uzun zamandır aşırı değerli olan TL, son dönemde dış şoklardan ötürü değer kaybederek, denge seviyesine yaklaştı. TL'deki değer kaybı bir sorun olarak değil, sağlıklı bir gelişme olarak değerlendirilmeli" diye konuştu. '

"TL Reel efektif kurda hala güçlü" 

Cline, bununla birlikte avronun son 6 ayda dolara karşı yüzde 16 değer kaybettiğini anımsatarak, "TL'nin bu nedenle reel efektif döviz kuru (REK) endeksi açısından hala güçlü durumda olduğunu" dile getirdi. Ülkeler arasındaki göreli fiyat veya maliyet değişimleri göz önüne alınarak hesaplanan REK endeksi, ekonomilerin rekabet güçlerinin değerlendirilmesinde kullanılan önemli göstergelerden biri olarak kabul ediliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın en güncel verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) bazlı REK endeksi, mart ayında 104,05 düzeyinde gerçekleşti. Söz konusu veri, ocak ayında ise 116,85'e yükselerek, Haziran 2011'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Bu noktada, "Türkiye, ağırlıklı olarak Avrupa'yla ticaret yaptığı için avro, TL'nin REK endeksinde dolardan daha etkili. Aslında, TL'nin avro karşısında da değer kaybetmesi, AB'ye ihracatı artıracağından, Türkiye'ye yarar sağlar" yorumunu yapan Cline, döviz kurlarındaki değişimlerin tek başına ekonomik sorun teşkil etmeyeceğinin altını çizdi. 

Piyasalar Fed'i şahin olarak fiyatladı

New York merkezli DailyFX'in Döviz Stratejisti Christopher Vecchio da dolardaki yükselişi, Fed'in faiz artırımına başlamaya hazırlanması ve diğer büyük merkez bankalarının gevşek para politikalarına dayandırırken, şunları kaydetti: "Dolardaki rallinin büyük bölümü, Fed'in 2008 finansal krizinden bu yana ilk faiz artışını bu yıl içinde yapacağı beklentisine dayanıyor. Piyasalar, 12 ay boyunca aylık ortalama 200 binin üstünde gerçekleşen istihdam artışıyla, Fed'in 2015 ortalarında 'şahinleşeceği' beklentisini fiyatladı. Rallinin diğer bölümü ise başta Avrupa, Japonya ve Çin olmak üzere diğer büyük merkez bankalarının piyasaları teşvik fonlarına boğan girişimlerinden kaynaklandı". Vecchio, TL'yi de içeren yükselen piyasa para birimlerinin döviz kurlarındaki değişimlere karşı daha hassas olduğunu hatırlatarak, yaşanan değer kaybının beklenen bir gelişme olduğunu ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir