Dalgalı piyasa TUSAŞ’ın halka arzını engelledi
TUSAŞ şubatta planladığı halka arzını dalgalı piyasa koşulları nedeniyle süresiz erteledi
İSTANBUL - Borsa İstanbul'da 2014 yılının en büyük halka arzlarından biri olmaya aday olan ve Şubat ayında planlanan Türk Havacılık ve Uzay Sanayi'nin (TUSAŞ-TAI) halka arzı, finansal piyasalardaki dalgalı koşullar nedeniyle süresiz olarak ertelendi.
TUSAŞ, sermaye artışı yöntemi ile paylarının yüzde 25'inin halka arzını 2013 yılı üçüncü çeyrek mali tabloları ile Şubat ayının ilk haftasında gerçekleştirmeyi planlarken, halka arza aracılık için İş Yatırım ve JPMorgan'ı yetkilendirmişti.
Reuters'ın sorularını yanıtlayan TUSAŞ CEO'su Muharrem Dörtkaşlı, "Piyasa koşulları nedeniyle halka arzı erteleme kararı aldık. Danışmanlarımızla yaptığımız görüşmelerde kıymetli bir şirkete sahip olmamız nedeniyle, acele etmeme konusunda karar kıldık. Halka arz kararından vazgeçmiş değiliz, piyasaları izlemede kalacağız. Olumlu piyasa koşullarını görünce hızlıca hazır oluruz" dedi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) kayıtlarına göre, TUSAŞ halka arz için ön izin başvurusunu 1 Kasım 2013 tarihinde yaparken, izahname onayı için de 6 Aralık 2013'te kurula başvurmuştu.
TUSAŞ halka arzdan sağlayacağı gelirleri, organik ve inorganik büyüme amaçlı kullanmayı planlıyor. Halka arz sürecine yakın kaynaklar halka arz büyüklüğünün birkaç milyar dolar olabileceğini söylemişlerdi.
Şirketler beklemede kalacak
Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ile 17 Aralık 2013 tarihinde başlatılan operasyonun ardından siyasi risk algısındaki artış, Türkiye finansal piyasalarında dalgalanmaları artırarak borsa endeksini 1.5 yılın en düşük seviyelerine geriletirken, TL'yi de dolar karşısında tarihi düşük düzeye indirmişti.
Piyasa uzmanları, son büyük halka arz olan Emlak Konut'a gelen yüksek talebe rağmen, 2014 yılında Fed'in tahvil alımlarını azaltması ve siyasi risklerin artması nedeniyle oluşacak dalgalanmalardan dolayı, büyük ölçekli halka arzların beklemede kalacağı görüşüne sahip.
Büyük ölçekli şirket halka arzlarında tahsisatın önemli bir kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu kapsamdaki halka arzlar için piyasa koşullarının destekleyici olması önem taşıyor.
Şişecam Genel Müdürü Ahmet Kırman 15 Ocak tarihinde Reuters'a yaptığı açıklamada, iştirakleri Paşabahçe'nin halka arzı konusunda piyasanın mevcut durumunun cazip olmadığını ve halka arz dengesi oluşması için uygun zamanı bekleyeceklerini söylemişti.
TUSAŞ’ın projeleri
Türk-ABD ortak şirketi olarak 1984 yılında F-16 savaş uçaklarının üretimi amacıyla kurulan TUSAŞ'ın ABD'ye ait hisseleri 2005 yılında Türk hissedarlar tarafından satın alınmıştı.
Joint Strike Fighter F35 projesinde uçağın orta gövdesinin üretilmesinde ABD'li şirketlerle çalışan TUSAŞ, insansız hava aracı ANKA'nın geliştirilmesi ve seri üretimi, F-16 modernizasyonu, A400M uçaklarının tasarım ve geliştirilmesi gibi alanlarda faaliyet gösteriyor.
TUSAŞ'ın yüzde 54.5'i Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı'na, yüzde 45.5 hissesi Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na yüzde 0.06'sı ise Türk Hava Kurumu'na ait
TUSAŞ'ın iştirakleri arasında TEI, Cabin Interior ve Airbus Military gibi şirketler bulunuyor.
BIST’teki halka arzlar
Borsa İstanbul'da 2013 yılında, Emlak Konut GYO'nun ikincil halka arzı dahil olmak üzere, toplam dokuz şirketin halka arzının büyüklüğü 2.3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu rakam geçen yılın yüzde 18 altında kalmıştı. BIST'te 2014 yılında henüz hiçbir halka arz gerçekleşmedi.