Devlerin 9 aylık karnesi umut verdi

Borsa İstanbul şirketleri, seçim öncesi belirsizliğin en yüksek hissedildiği ve kurun çok volatil seyrettiği yılın üçüncü çeyreğine ilişkin bilançolarını açıklıyor.Yazı daha sıcak hisseden piyasalarda şirketlerin çok temkinli hareket ettiği dikkat çekiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şirketler, yılın 9 aylık dönemine ilişkin karnelerini dün de açıklamaya devam etti. Sabancı Holding’in net karıyüzde 18 artışla 1 milyar 686 milyon lira olurken, Tüpraş 9 ayda 1,7 milyar lira net kar elde etti. DenizBank ise bu yılın 9 ayında konsolide bazda net karının 710 milyon TL olarak gerçekleştiğini açıkladı. 

Sabancı’da konsolide satışlar 22 milyar TL’ye yaklaştı 

Yılın ilk dokuz ayında, konsolide satışları 21 milyar 971 milyon TL olarak gerçekleşen Sabancı Holding`in konsolide net kârı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18`lik artışla 1 milyar 686 milyon TL`ye yükseldi. Aynı dönemde Holding’in banka dışı konsolide net kârı da yüzde 66`lık artışla 749 milyon TL’ye çıktı. Sabancı Holding’in toplam varlıkları 30 Eylül 2015 itibariyle 267 milyar 235 milyon TL’ye, toplam konsolide özkaynakları ise 20 milyar 168 milyon TL`ye ulaştı. Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, yapılan yazılı açıklamada “Seçim sürecinin tamamlanmasını, ülkemiz için ekonomiye odaklanma fırsatı olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. 

Holding çatısı altında yer alan şirketlerin mali performansları hakkında da bilgi veren Kurtul, 2014`ün ilk dokuz ayında 104 milyon TL zarar eden Sabancı Holding ve Alman E.ON ortaklığı Enerjisa’nın, bu yılın aynı döneminde 151 milyon TL net kar sağladığını açıklaması da dikkat çekti. 

Zafer Kurtul`un verdiği bilgiye göre Grubun çimento şirketleri, 2015 yılının ilk 9 ayında kombine net kârlarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artırdı. Zafer Kurtul “Özellikle devam eden güçlü yurtiçi talep, şirketlerimizdeki enerji verimliliğine ilişkin bilgi birikimi ve teknolojik üstünlükler karlılıklarını desteklemektedir. Çimsa, Eskişehir fabrikasındaki bir hattını 55 Milyon Dolar tutarındaki yatırımla hem gri hem de beyaz çimento üretecek şekilde modifiye edecek. Bu yatırım Çimsa’nın hem katma değeri yüksek ürüne yönelmesini, hem de üretim esnekliğini artırmasını sağlayacaktır” dedi. 

Tüpraş, tonaj bazında satış rekoru kırdı 

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ’nin (Tüpraş) yılın 9 aylık dönemine ait net karı, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi yatırım teşvikinden kaynaklanan 576 milyon lira ertelenmiş vergi gelirinin katkısıyla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39’luk artışla 1 milyar 735 milyon lira oldu. Dolar kurundaki yükselişle oluşan kur farkı giderlerine rağmen konsolide vergi öncesi kar, faaliyet karındaki artışa bağlı olarak 899 milyon lira artışla 1 milyar 178 milyon lira oldu. Aynı dönemde Tüpraş’ın net rafineri marjının ise 2,71 dolar/ varilden 6,89 dolar/varil seviyesine ulaştığı belirtilerek, şu bilgiler verildi: “Marjdaki iyileşme ve mayıs ayında üretime başlayan Fuel Oil Dönüşüm Tesisinin de olumlu katkısıyla üçüncü çeyrek dönemde tam kapasite kullanımına ulaşan Tüpraş, 9 aylık dönemde ortalama yüzde 99 kapasite kullanımıyla rekor kırmıştır. Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile sağlanan yüksek üretimin yanı sıra, uygulanan müşteri odaklı satış stratejisi ile Tüpraş’ın 9 aylık dönemdeki yurt içi satışları yüzde 27’lik yükselişle ülke tüketiminden de hızlı artmıştır. Tam kapasite üretim ve güçlü Akdeniz ürün rasyolarının desteğiyle ürün ihracatı da yüzde 38 artmış ve neticede toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 30 (4,8 milyon ton) artışla 20,9 milyon tona ulaşmıştır.” 

DenizBank’ın aktifleri TL’ye ulaştı 

DenizBank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, “Bankamızın aktifleri, 2015 yılının 9 ayında 2014 yıl sonuna göre yüzde 17 büyüyerek 111 milyar TL’ye ulaştı” ifadesini kullandı. 

Bankanın, bu yılın 9 ayında konsolide bazda net karının 710 milyon TL olarak gerçekleştiğini bildiren Hakan Ateş, “ DenizBank, ana fon kaynağı olan mevduatını yılsonuna göre yüzde 22 artırarak 75,6 milyar TL’ye, toplam kredilerini yüzde 22 artışla 103,6 milyar TL’ye, müşteri sayısını da yıllık 800 binlik bir artışla 8,8 milyon kişiye ulaştırdı. Bankamızın aktifl eri, 2015 yılının 9 ayında 2014 yıl sonuna göre yüzde 17 büyüyerek 111 milyar TL’ye yükseldi” ifadelerini kullandı. 
Ateş, DenizBank’ın dijital alanda geliştirdiği yenilikçi ürün ve hizmetleriyle saygın uluslararası platformlarca ödüllendirildiğine işaret ederek, inovasyonun kendileri için DNA’larına işlemiş bir gelenek anlamı taşıdığını vurguladı. Açıklamada verilen bilgilere göre, DenizBank, 3. Havalimanı’nın 1. etap yatırımlarının finansmanı için toplam 4,5 milyar avroluk kredi sağlayan 6 banka arasında yer alarak, verdiği 500 milyon euroluk kredi ile ekonomik kalkınmaya olan desteğini sürdürdü. 

Albaraka Türk’ün solo net kârı  71.4 milyon TL 

Albaraka Türk üçüncü çeyrekte yaklaşık yüzde 10 artışla 71.4 milyon lira solo net kâr elde etti. Bankanın KAP’a bildirdiği konsolide olmayan finansal sonuçlarına göre, üçüncü çeyrek sonunda kredi ve alacakları ise 2014 sonuna göre yüzde 19 artışla 18.4 milyar lira oldu. 

Ülker Bisküvi’nin net kârı 45.3 milyon TL 

Ülker Bisküvi’nin üçüncü çeyrek net kârı yüzde 27 artışla 45.3 milyon lira oldu. Şirketin KAP’a bildirdiği finansal sonuçlarına göre, üçüncü çeyrek gelirleri ise yaklaşık yüzde 5 artışla 704.2 milyon lira olarak gerçekleşti. 

Petkim zarardan kara döndü 

Petkim’in üçüncü çeyrek net kârı 275.5 milyon lira oldu. Şirket geçen yıl aynı dönemde 53 milyon lira zarar açıklamıştı. Şirketin KAP’a bildirdiği finansal sonuçlarına göre, üçüncü çeyrekte gelirleri ise yaklaşık yüzde 50 artışla 1.29 milyar lira olarak gerçekleşti.

Bu konularda ilginizi çekebilir