Dijsselbloem: ESM bir tür IMF olmalı

Eurogroup Başkanı Dijsselbloem, Avrupa İstikrar Mekanizması'nın Euro Bölgesinin IMF'i gibi olması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi maliye bakanlarından oluşan Eurogroup'un Başkanı (Eurogroup) Jeroen Dijsselbloem, euro bölgesinin kurtarma fonu olarak bilinen Avrupa İstikrar Mekanizması'nın (ESM), Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bir tür Avrupa versiyonu haline getirilmesi gerektiğini savundu.

Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesinin bugünkü sayısı için söyleşi veren Dijsselbloem, "Bence euro bölgesi kurtarma fonu ESM'nin orta-uzun vadede bir Avrupa IMF'sine dönüştürülmesi çok mantıklı" dedi.

Dijsselbloem bunun aynı zamanda halen Yunanistan'a kredi veren "troyka"nın (Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) uzun vadede dağıtılması anlamına da geleceğini belirtti.

ESM'in "şu anda yalnızca IMF'de olan teknik uzmanlığı kurması" gerektiğini belirten Dijsselbloem, "Avrupa Merkez Bankası, troykadaki rolünden dolayı giderek daha çok rahatsızlık hissediyor ve bence bunda haklılar" dedi.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de ESM'nin, Avrupa'daki krizleri yönetebilecek bir Avrupa para fonuna dönüştürülmesini önermişti.