Dış borsalar Fed sonrası düşüşte

Küresel pay piyasaları, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) kararlarının ardından negatif bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün açıklanan Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararlarının ardından piyasalarda volatilite artarken, analistler, varlıkların sert dalgalanmadan sonra bugün yeni denge arayışında olacağını belirtiliyor. FOMC faizlerde beklendiği gibi herhangi bir değişiklik yapmazken, sonuç bildirisinde, "son alınan verilerin, ekonomik büyümenin kış aylarında 'geçici' faktörler nedeniyle yavaşladığına işaret ettiği" kaydedildi. Komite ayrıca ilk çeyrekte yavaşlayan büyüme ve istihdam artışına rağmen, ekonominin uygun politika desteğiyle toparlanacağını öngördüklerini ifade etti. 

Fed yetkililerinin, yavaşlayan büyümeyi "geçici" faktörlere bağlaması, piyasalar tarafından, haziranın ilk faiz artışına yönelik seçenekler arasından çıkarılmadığı şeklinde yorumlandı. Buna karşın ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya yapılan vurgular nedeniyle dolar endeksi son iki ayın en düşük seviyesi olan 94,68'e kadar geriledi, gelişen ülke para birimleri ve emtialar yükseldi.  

Fed kararının ilk etkinin ardından dolar endeksinin tekrar toparlaması ile gelişen ülke para birimlerinin de kazançlarının önemli bir kısmını geri verdiği görülüyor. Dolar endeksi şu dakikalarda 95,22 seviyelerinde dengelenirken, avro/dolar paritesi 1,11, dolar/yen paritesi 118,60 seviyesinden işlem görüyor. Dolar/TL ise 2,6450'ye kadar düştükten sonra bugün bankalararası piyasanın açılışında 2,6670'den alıcı buluyor.  

ABD'de, Dow Jones endeksi dün günü yüzde 0,41 düşüşle tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,37 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,63 değer kaybetti. 

Avrupa tarafında ise Yunanistan'a ilişkin belirsizlikler, 10 yıl vadeli tahvil faizlerindeki hızlı yükseliş ve avro/dolar paritesinin yükseliş eğiliminin etkisiyle pay piyasalarında sert düşüşler görüldü. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,21, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,59 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,20 değer kaybetti. 

Bugün Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz ve para politikasında bir değişikliğe gitmezken, Brezilya Merkez Bankası politika faizini 50 baz puan artırarak yüzde 13,25'e çıkardı. Brezilya'da Bovespa endeksi dün günü yüzde 0,87 düşüşle tamamladı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ise bugün kapanışa yakın yüzde 2,53 değer kaybetti.