Dış borsalar karışık

Küresel piyasalar Fed'in kararı sonrası karışık bir seyir izliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, dün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizlerde değişikliğe gitmemesinin ardından, bugün karışık bir seyir izliyor. 

Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri, küresel piyasaların aylardır beklediği toplantıda faiz oranlarının yüzde 0 ila 0,25 aralığında sabit tutulması kararını oy çokluğuyla alırken, son dönemdeki finansal dalgalanmanın, ekonomik aktiviteyi sınırlayabileceğini ve kısa dönemde enflasyon üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı yaratabileceğini ifade etti. 

Kararların ardından Fed Başkanı Janet Yellen, üyelerin çoğunun, ekonomik şartların faiz artırımını bu yıl içinde artırılmasını uygun kılacağını öngördüklerini ifade ederek, buna karşın ekonomideki iyileşme ile ilgili daha fazla kanıt görmeye ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Faiz artışı için ekim toplantısının bir olasılık olarak kalmaya devam ettiğini aktaran Yellen, "Finansal gelişmelere ve piyasalardaki türbülansa karşılık vermek politikamızın bir parçası değil. Ancak, bunların neden kaynaklandığına ve ABD'yi nasıl etkileyeceğine bakıyoruz ve daha fazla veri görmek istiyoruz" dedi. 

Faiz kararı ve Yellen'in açıklamalarının ardından avro/dolar paritesi 1,1310 seviyelerinden 1,14'ün üzerine çıkarken, dolar endeksi de 95,40'tan 94,36'ya geriledi. New York borsası ise Yellen'in açıklamaları ile önce yükseldi ardından kapanışa yakın belirsizliğin devam etmesinin etkisiyle kazançlarını geri vererek eksiye geçti. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,39, S&P 500 endeksi yüzde 0,26 değer kaybetti, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,10 yükseldi. 

Analistler, Fed'in faizleri artırmamasının kısa vadede gelişmekte olan ülkeleri rahatlatabileceğini, ancak belirsizliğin devam etmesi ve yıl sonuna kadar faiz artırım beklentilerinin gündemi meşgul edeceği düşünüldüğünde orta vadede negatif görünümün devam edebileceğini tahmin ediyor.  

Fed kararının ardından bugün Asya piyasalarında da karışık bir seyir izleniyor. Dolar/yen paritesi 121 sınırından 119,67'ye kadar gerilerken, yendeki yükselişin negatif etkilediği Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,6 değer kaybetti. 

Şu dakikalarda Çin'de Şanghay endeksi yüzde 0,98, Hindistan'da Sensex endeksi de yüzde 1,63 yükseldi.