Dış borsalarda Çin sarsıntısı

Küresel piyasalarda yuandaki devalüasyon sarsıntısı sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de borsalar öğleden sonra gösterdikleri sıçramanın ardından günü yatay bitirirken, Apple hisselerindeki toparlanma Çin merkezli endişeleri dengeledi.         

ABD'de temmuz ayı perakende satışlar satışlar verisinin beklendiği günde pay piyasalarında dalgalı bir seyir etkili olurken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,23'lerden son 2,5 ayın en düşüğü olan yüzde 2,14'lere kadar geriledikten sonra yüzde 2,15 seviyelerinde dengelendi. Dolar endeksi ise 97 seviyelerinden 96,45'lere gerilerken, New York borsası enerji hisselerinden destek bularak kayıplarını telafi etti. 

Dow Jones Endeksi yüzde 0,03 düştü, S&P 500 Endeksi yüzde 0,10 ve Nasdaq Endeksi yüzde 0,15 yükseldi. New York Fed Başkanı William Dudley, Fed'in faiz artış zamanının yaklaştığını söyledi ve "gelecek ekonomik verilerle kesin zaman belirlenecek" diye konuştu. 

Analistler Çin'in 3 gün üst üste devalüasyona gitmesinin kur savaşlarını tetikleyebileceğini, diğer Asya ülkelerinin de benzer davranışlarda bulunabileceğini kaydetti. Ayrıca yuanın değer kaybetmesine paralel olarak yükselen doların, Fed faiz artış sürecini etkileyebileceği öngörülüyor. 

Avrupa tarafında, pay piyasaları Çin'deki devalüasyonun etkisiyle negatif seyrini üçüncü gününe taşırken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 3,3 İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,4 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,4 değer kaybetti. Avro/dolar paritesi 1,12'nin üzerinden 1,1025'e kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 1,1135 seviyelerinde dengelendi. 

Asya borsaları Wall Street'te gerçekleşen toparlanma ve Çin Merkez Bankası'nın yuandaki sert düşüşü yavaşlatmak için gösterdiği çabalarla beraber erken saatlerde gerçekleştirdiği kazançlarını genişletti. 

Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi, ABD borsalarının yaşadığı sıçramadan da olumlu etkilenerek yüzde 0.7 yükseldi. Japon Nikkei endeksi de yüzde 0.4 artış kaydetti. 

Japonya'da piyasalar açılmadan açıklanan veriler makine siparişlerinin Haziran ayında beklenenden daha çok düşerek yüzde 7.9 gerilediğini gösterdi ve dört aydır ilk defa bir düşüş gerçekleştirdi. 

Çin Merkez Bankası yuanın günlük referans kurunu bugün yüzde 1,1 daha devalüe etti. Çin Merkez Bankası böylece yuanın günlük referans kurunu üç günde toplam yüzde 4,6 düşürmüş oldu.