Dış borsalarda durum pek parlak değil

Küresel piyasalar genel olarak paritelerde artan oynaklığın etkisi ile negatif bir görüntü veriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün açıklanan açık iş sayısı verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından dolar endeksi geniş bant içinde dalgalı bir seyir izlerken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri artan talep ile yüzde 2,27'den yüzde 2,19'a kadar geriledi. 

Dün Dow Jones endeksi günü yüzde 0,29 düşüşle 17.801 puandan tamamlarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,02 geriledi, Nasdaq endeksi yüzde 0,54 yükseldi. 

Analistler, bugün ABD'de veri gündeminin zayıf olması nedeniyle iç dinamiklerin etkili olacağını belirterek, orta vadede içinde bulunulan yükseliş trendi içinde yatay bir seyir izlenebileceğini tahmin ediyor. 

Avrupa'yı Yunanistan yaktı

Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi son dönemde ABD'de açıklanan beklentilerden iyi makroekonomik verilere karşın önceki gün başlayan yükseliş isteğini devam ettirerek 1,24'ün üzerini test ettikten sonra günü 1,2374'den tamamlarken, pay piyasaları Yunanistan'a ilişkin siyasi belirsizliğin artmasının da etkisiyle sert düştü. 

Dün Yunanistan'da ASE endeksi yüzde 12,78, Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,21, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 2,14, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 2,55 değer kaybetti.  

Asya borsaları da düştü

Asya borsaları yatırımcıların küresel ekonomide büyüme endişeleri ve Yunanistan'daki siyasi belirsizliğin etkisiyle güvenli liman kabul edilen varlıklara yönelmesine paralel olarak gerilerken, petrol fiyatları da tekrar düşüşe geçti.

Çin'de yıllık enflasyonun Kasım ayında beş yılın en düşük düzeyi olan yüzde 1.4'e gerileyerek dünyanın ikinci büyük ekonomisinde devam eden zayıflığa dikkat çekmesi yatırımcıların endişelerini canlı tutuyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları yüzde 0.3 gerilerken, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 2.3 düştü.