Dış borsalarda emtia tedirginliği
Küresel piyasalar, emtia fiyatlarındaki sert düşüş ile tedirgin bir seyir izliyor.
Küresel piyasalarda, özellikle büyümeye yönelik endişelerle düşüşünü hızlandıran emtia fiyatları oynaklığı artırırken, analistler, ABD'de açıklanacak verilerin piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini tahmin ediyor.
Çin ve Avro Bölgesi başta olmak üzere son dönemde açıklanan verilerin beklentilerin altında kalarak büyümeye yönelik belirsizliği artırması ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecinin yaklaştığı beklentisinin etkisiyle küresel büyümeye ilişkin endişelerin arttığı gözleniyor. Büyümeye yönelik endişelerin kendini en fazla hissettirdiği alan ise emtia fiyatları oldu. Brent petrolün fiyatı 50 doların altına gerileyerek yaklaşık 7 ayın en düşük seviyesine gerilerken, bakırın libresinin fiyatı ise son 6 yılın en düşük seviyesini gördü.
ABD'de dün açıklanan kişisel gelir ve harcamalar ile imalat verilerinin beklentilere yakın olmasının ardından dolar endeksi yatay seyrini devam ettirdi, 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yüzde 2,14 ile son iki ayın en düşük seviyesine geriledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,52, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,25 değer kaybetti. Analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde piyasalarda özellikle düşüşünü hızlandıran emtia fiyatları ile oynaklığın devam edebileceğini belirterek, bugün açıklanacak fabrika siparişleri verisinin takip edileceğini kaydediyor.
Avrupa tarafında, Yunanistan'da 5 hafta aradan sonra açılan piyasalarda sert düşüşler görülürken, avro/dolar paritesi yatay bir seyir izledi. Dün açıklanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endekslerinin (PMI) genel olarak beklentilerin üzerinde olmasının ardından Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,19, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,75 yükselirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,11 değer kaybetti. Yunanistan'da ASE endeksi ise özellikle banka pay piyasalarında yoğunlaşan satışların etkisiyle yüzde 16,2 düşüş kaydetti.
Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi hafif kayıp yaşarken, Japonya Nikkei endeksi de üç günlük kazanç sürecine son vererek yüzde 0.1 geriledi.
Çin'de hisseler erken seans saatlerinde yükselirken; hem Shanghai bileşik endeksi hem de CSI300 endeksi yükseliş kaydetti. Beijing, Haziran ayında zirve gören borsaların o günden bu yana yüzde 30 kayıp yaşamasıyla beraber piyasalara müdahale etme kararı aldı.