Dış borsaların gündemi yoğun

Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar, geçen hafta jeopolitik gerilim ve açıklanan makroekonomik verilerin etkisiyle negatif bir seyir izledikten sonra bu hafta yoğun veri gündemine odaklandı. 

ABD'de geçen hafta beklentilerin altında kalan 2014 yılı 4. çeyrek GSYH ve dayanıklı mal siparişleri verisinin etkisiyle piyasalarda negatif bir seyir izlendi. Geçen hafta ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 1,86'dan yüzde 2,01'e çıktıktan sonra haftayı 1,96 seviyesinde tamamladı, pay piyasalarında ise yüzde 2'leri aşan değer kayıpları görüldü. Analistler, bu hafta başta tarım dışı istihdam ve işsizlik olmak üzere açıklanacak makroekonomik verilerin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirtiyor. 

Avrupa tarafında, Yunanistan'a ilişkin belirsizliklerin devam etmesine karşın avro/dolar paritesi, beklentilerden iyi gelen imalat sanayi verilerinin de desteği ile 1,0760'tan 1,1050'ye kadar yükseldi. Cuma günü pay piyasalarında genel olarak sınırlı da olsa bir yükseliş eğilimi görülürken, haftalık bazda yüzde 1'in üzerinde değer kayıpları dikkati çekti. 

Asya borsaları, ABD'de ilk faiz artışının ne zaman yapılacağı konusunda ipucu verecek olan tarım dışı istihdam verisi ve Paskalya tatili ile sona erecek haftanın ilk gününde karışık bir seyir izledikten sonra artıya geçti.

Güne yüzde 0.4 ekside başlayan Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 0.4 artıda bulunuyor.