Dış borsaların gündemi yoğun

Küresel piyasalar, dün karışık bir görünüm ortaya koymasının ardından bugün başta ABD'nin 2016 yılı 4'üncü çeyrek büyümesi olmak üzere hareketlenecek veri takvimine odaklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hafta boyunca devam eden ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan ve üyelerinin açıklamaları, yıl sonuna kadarki faiz artırımının 3 ya da 4 kez olabileceğine ilişkin beklentileri desteklemeye devam ederken, dün veri gündeminin görece zayıf olmasının etkisiyle pay piyasalarında karışık bir seyir izlendi.

Dün konuşması olan iki Fed üyesi de bankanın bu yıl toplam üçten fazla faiz artışı yapabileceğine yönelik açıklamalarda bulunurken, bekleyen konut satışları verisi ise şubatta yüzde 5,5 artarak son 10 ayın zirvesine çıktı. Bu gelişmelere karşın özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın politikalarına ilişkin beklentilerin netleşmemesi piyasalar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Asya borsaları bugün erken saatlerde iki yılın zirve seviyelerine yaklaşmasının ardından düşüşler yaşadı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.3 geriledi. Endeks erken saatlerde Haziran 2015'ten bu yana gördüğü en yüksek seviyeye yaklaştı.

Avustralya hisseleri yüzde 0.3 yükselirken, petrol fiyatlarındaki artıştan destek buldu.

İngiltere'de dün Başbakan Theresa May'in resmi olarak Brexit sürecini başlatması sonrası Mart 2019'da resmileşmesi gereken iki yıllık ayrılık müzakereleri devreye girdi.

Analistler, bugün ABD'de büyüme ile kişisel tüketim harcamaları verilerinin piyasaların odak noktasında olduğunu, Fed üyelerinin devam eden konuşmalarının da izleneceğini ifade etti.