Dış borsaların tadı yok

Küresel piyasalar azalan risk iştahı ile negatif bir seyir izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'de dün açıklanan yılın ilk çeyrek büyüme verisinin yüzde 1,4 ile beklentileri aşması ve kişisel tüketim harcamalarının tahminlerin üzerinde yüzde 1,1 artmasına karşın pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi. Açıklanan verilerin ardından ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi yükselişini sürdürerek yüzde 2,30 sınırına çıkarken, New York borsası özellikle teknoloji ve yazılım şirketlerinin hisselerinde etkisini artıran kar satışları ile geriledi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,78, S&P 500 endeksi yüzde 0,86 ve Nasdaq endeksi de yüzde 1,44 değer kaybetti.

Avrupa tarafında, açıklanan Avro Bölgesi ekonomik güven endeksinin artması ve Almanya'da enflasyonun beklentileri aşarak yüzde 1,6'ya yükselmesine karşın pay piyasalarında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Avro/dolar paritesinin dün 1,1446 ile yaklaşık 14 ayın zirvesine çıkmasından negatif etkilenen Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,83, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,88 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,51 düşüş kaydetti.

Bugün Japonya'daki yoğun veri akışının takip edildiği Asya piyasalarında, azalan küresel risk iştahının da etkisiyle negatif bir seyir izleniyor. Japonya'da işsizlik verisi beklentilerin üzerinde yüzde 3,1'e çıkarken, çekirdek enflasyon yüzde 0,4'e yükseldi, sanayi üretimi ise önceki aya göre yüzde 3,3 gerildi. Verilerin ardından Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 1,23 değer kaybederken, imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi'nin (PMI) beklentileri aştığı Çin'de, Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 değer kaybetti.