Doğrudan yatırımlar beklentiyi aşabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu artırarak yatırım yapılabilir seviye olan Baa3'e yükseltmesinin uzun vadede uluslararası yatırımlardan aldığı payı yüzde 1'den yüzde 3'e çıkarmada önemli bir adım olarak nitelendirdi.

Birleşme ve satın alma konusunda önde gelen danışmanlık şirketi Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler de bu adımın hem birleşme ve satın alma hem de doğrudan yatırım beklentilerini 5 milyar dolar civarında yukarı çekilebileceğini söyledi.

YASED 2013 yılı için 15-20 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım, Ernst&Young da birleşme ve satın alma işlemlerinde 25 milyar dolar ve doğrudan yabancı yatırımlar da 15 milyar dolar beklenti açıklamıştı.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Kasım ayında, Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çekmesinin ardından dün de Moody's, kredi notunu aynı seviyeye yükseltti.

YASED konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye özellikle uluslararası yatırım fonları ve finansal fonların yatırım kriteri olarak belirlediği 'en az iki ayrı kredi derecelendirme kuruluşundan yatırım yapılabilir nota sahip olma şartını yerine getirdi. Böylece, daha önce bu kriter sebebiyle yatırım yapamayan bazı uluslararası kurumsal yatırımcılar da artık ülkemize yatırımlarını yönlendireceklerdir" dedi.

YASED, not artırımını uzun vadede Türkiye'nin uluslararası doğrudan yatırım çeken ilk 10ülke arasına girme ve global uluslararası yatırımlardan aldığı payı yüzde 1'den yüzde 3'e çıkarma yolunda önemli bir adım olarak nitelendirdi.

YASED, bu gelişmelerin, hükümetin son 10 yılda ekonomide uyguladığı politikaların, kamu finansmanındaki iyileşmenin, yapısal ve kurumsal reformlarda gerçekleşen ilerlemelerin ve Türkiye'nin global rekabet gücünün artmasının bir sonucu olduğunu vurguladı.

YASED'in 220 kurumsal üyesi bulunurken, İSO-500 listesinde 140 uluslararası şirket yer alıyor. Bu şirketler Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 44’ünü, üretimden satışların yüzde 31’ini, istihdamın yüzde 28'ini gerçekleştiriyor.

Ernst&Young Kurumsal Finansman Bölüm Başkanı Müşfik Cantekinler de Reuters'a yaptığı açıklamada, "Not artışının ve hatta önümüzdeki dönemde de devam edebilecek ilave not artışlarının, Türkiye'ye gelecek doğrudan yabancı yatırımlara ve birleşme ve satın alma işlemlerine pozitif etkisi olacağı muhakkaktır" dedi.

Ernst&Young olarak Türkiye'nin kapasitesinin çok daha yüksek olduğunu düşünmekle birlikte,2013 yılı için birleşme ve satın alma işlemleri beklentilerinin 25 milyar dolar ve doğrudan yabancı yatırım beklentilerinin ise 15 milyar dolar olduğunu hatırlatan Cantekinler, "Bu not artışı dolayısıyla beklenti rakamlarımızı doğrudan revize etmesek de, rakamsal bir artış olacağını, bu artışın 2013 yılı ile kalmayacağını, etkisinin özellikle sonraki yıllarda hissedileceğini düşünmekteyiz. 2013 yılı için ise, her iki beklenti rakamının da 5 milyar dolar kadar artış göstermesinin mümkün olabileceği kanaatindeyiz" dedi.

Ernst&Young Türkiye'de 2013 yılının ilk çeyreğinde 73 adet işlem ile yaklaşık 8 milyar dolarlık birleşme ve satın alma (M&A) gerçekleştirildiğini açıklamıştı.