Dolar 2 haftanın en düşüğünde

Dolar/TL, yurt dışında Yunanistan'la ilgili iyimserlik ve yurt içinde koalisyon görüşmelerinin olumlu sonuçlanabileceği beklentisiyle 2,6696 TL'ye kadar geriledi ve iki haftanın en düşük seviyesine geldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

7 Haziran genel seçimlerinde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde edememesinin etkisiyle 2,8097 ile tarihi zirvesini gören dolar/TL, yaklaşık bir hafta boyunca 2,76-2,73 bandında hareket etti.

Yurt içinde koalisyon hükümetinin kurulmasına yönelik yapıcı söylemlerin artması, yurtdışında ise geçen hafta ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri değiştirmemesi, Başkan Janet Yellen'in güvercin açıklamaları ve ABD'de açıklanan verilerin beklentilerin altında gerçekleşmesi gibi nedenlerin etkisiyle dolar/TL 2,70'in altına gerileyerek haftayı 2,6950 seviyesinden tamamlamıştı.

Geçen haftaki pozitif havanın bugün de devam etmesiyle aşağı yönlü hareketini sürdüren dolar/TL, 2,6696 ile son iki haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar/TL şu dakikalarda 2,67'nin altında işlem görürken, Avrupa Birliği Liderler Zirvesi öncesinde Yunanistan ile anlaşma umutlarının artmasıyla iyimser bir hava oluşmasının ardından 3,0332'ye kadar gerileyen avro/TL ise 3,03'ün üzerinde alıcı buluyor.

Analistler, yurt dışında risk iştahının artmasıyla gelişmekte olan ülke varlıklarına karşı ilginin çoğaldığını belirterek, TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre daha iyimser tepki verdiğini ifade ediyor.

Yurt içinde koalisyon görüşmelerinin olumlu sonuçlanması ve yurt dışından gelen pozitif atmosferin devam etmesi durumunda dolar/TL'nin 2,65'in altına inebileceğini öngören analistler, 2,70'in direnç konumunda takip edileceğini dile getiriyor.

Analistler, yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) faiz kararının ile siyasi gelişmelerin piyasanın yönü üzerine etkili olacağını belirtiyor.

Öte yandan AA Finans'ın, TCMB'nin yarın gerçekleştireceği PPK toplantısına ilişkin 14 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği piyasa beklenti anketine göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinde (bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı), faiz koridorunun üst ve alt bandında herhangi bir değişiklik olmayacağını öngörüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir