Dolar 2 lirayı gördü!

9 Ağustos'tan itibaren yükseliş trendini sürdüren Dolar/TL, tarihinde ilk kez 2 lirayı gördü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Fed'in varlık alımlarına ilişkin belirsizlik ve güçlü gelen ABD verilerinin etkisiyle doların gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı değer kazanmasının ardından Türk lirasında görülen değer kayıpları sürdü.

9 Ağustos'tan itibaren yükseliş trendini sürdüren dolar/TL paritesi 2 haftalık dönemde yüzde 4,6 oranında değer kazanarak, 1,9194 seviyesinden tarihi zirve olan 1,9992'a kadar yükseldi.

Bankalararası piyasada Dolar/TL paritesi 2,00 sınırına kadar yükseldikten sonra ABD haziran ayı konut satışları verisinin beklentilerin altında kalmasıyla 1,9922 seviyesine geriledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın TL'deki aşırı değer kaybını önlemek için ek parasal sıkılaştırmaya devam etmesi ve 350 milyon dolarlık döviz satış ihalesine rağmen dolar/TL'deki volatilite azalmadı.

Bugün güne 1,9992 seviyesinden başlayan dolar/TL'nin seyrinin küresel piyasalarda faizlerin seyrine paralel olacağını belirten analistler, özellikle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin takip edileceğini kaydediyor.

Gelecek hafta yurt içi ve yurt dışında açıklanacak makoekonomik verilerin dolar/TL'ye yön vereceğini ifade eden analistler, 2 TL seviyesinin psikolojik seviye olduğunu, bu seviyenin altında kalındığı sürece tepki alışlarının gelebileceğini, 2 TL'nin üzerinde kalınması halinde ise 2,10-2,20 seviyesinin görülebileceğini belirtiyor.

Borsa 70.000'den geri döndü

Fed'in tahvil alımlarına ilişkin endişelerle dün yüzde 2  gerileyen BIST-100 endeksi, global ekonomiye ilişkin olumlu veriler ve tepki alımlarının etkisiyle yükselişle açıldı; ancak 70,000 direncini kıramayarak yönünü aşağı çevirdi.

Kur ve tahvil faizlerindeki yükselişin etkisiyle yurtdışından negatif ayrışan endeks, yüzde 0.54 kayıpla 67,932 puanda kapandı. Bu seviye ile Ekim 2012'den beri en düşük
kapanışını gerçekleştiren endekste hafta başından beri toplam kayıp ise yüzde 8.5 oldu.

Altın 1,395 doları aştı
 
Spot altının fiyatı, ABD'de yeni konut satışlarının beklentilerin çok altında açıklanmasının ardından iki ayın zirvesini gördükten sonra 1,395 doları aştı.

 Brent ve ABD ham petrolünün vadeli fiyatları ise keskin artış kaydetti.

ABD'de yeni konut satışları Temmuz'da 394,000 ile 490,000 olan beklentilerin çok altında gerçekleşti.