Dolar 2.21 lirayı aştı, borsa düşüşte

İkinci çeyrekte yüzde 2.1'lik beklentilerin altında kalan bu veri ile dolar 2.21 lirayı aştı, BIST 100 endeksi ise yüzde 0.8 düşüş kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,1 büyürken, beklentilerin altında kalan bu veri ile dolar 2,21 lirayı aştı, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi yüzde 0,8 geriledi. 

Güne yatay bir başlangıç yapan piyasalar TÜİK tarafından açıklanan ikinci çeyrek büyüme verisinin yüzde 2,1 ile yüzde 2,8 olan piyasa beklentisinin altında kalmasının ardından etkili olan satış baskısı ile şu dakikalarda negatif seyrediyor.  

26 Mart'tan bu yana görülen en yüksek seviye 

Bankalararası piyasanın açılışında 2,20 seviyesine dengelenen dolar/TL saat 10.00'da açıklanan GSYH verisinin ardından yükseliş isteğini sürdürerek 2,21 seviyesini aştı ve 26 Mart'tan bu yana gördüğü en yüksek seviye olan 2,2103'ü gördü.  

BIST 100 endeksi ise güne yatay bir başlangıç yapmasının ardından en yüksek 80.259,04 puanı gördü ve açıklanana büyüme verisinin beklentileri karşılamamasının ardından düşüşe geçerek yüzde 0,8 kayıpla 79.400 puan seviyesine geriledi. 

Tahvil-bono piyasasında ise dün günü yüzde 9,05 seviyesinden tamamlayan gösterge tahvilin bileşik faizi şu dakikalarda yüzde 9,17'ye yükselirken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri ise yüzde 9,21'i gördü.  

Analistler, küresel piyasalardaki dolar talebinin gelişen ülkelerde yarattığı negatif havanın, önceki günkü sanayi üretiminin ardından bugün GSYH'nın da beklentilerin altında kalması ile TL varlıkları üzerindeki etkisini artırdığını belirterek, gelmesi muhtemel tepki alımlarının gücünün takip edileceğini kaydediyor. 

Küresel piyasalarda veri gündeminin zayıf olduğunu ifade eden analistler, piyasalarda iç dinamiklerin öne çıkacağını, bu yüzden dünden beri devam eden satış baskısının ardından gelebilecek tepki alımlarının sınırlı kalabileceğini tahmin ediyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir