Dolar 2.60'ın üzerinde kaldı
Büyüme ve dış ticaret verilerine odaklanan dolarda ilk işlemler 2.61 seviyesinde gerçekleşiyor.
İç siyasi endişelerle son iki ayda gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL'de ilk çeyreğin son işlem gününde 2014 yılı son çeyrek ve yılın tamamına ilişkin büyüme verileri, Şubat ayı dış ticaret istatistikleri ve dolardaki küresel seyir takip edilecek.
Dün akşam saatlerinde 2.6050 civarında işlem gören dolar/TL, bu sabah güne TSİ 08:29'da 2.6106/2.6120 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL 2.7133/2.7152, euro/TL 2.8161/2.8183 seviyesindeydi.
Reuters'ın 24 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankete göre gayrisafi yurtiçi hasılada (GSYH) ihracatın AB'de ve Ortadoğu'da volatil seyretmesi, lokal endişelerin de yarattığı belirsizlikle yatırımların ve tüketimlerin de artmaması nedeniyle 2014 yılının son çeyreğinde büyümenin yüzde 2 olması 2014'te ise büyümenin yüzde 2.7 ile revize hükümet hedefinin de altında kalması bekleniyor.
Şubat ayı dış ticaret açığının ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın öncü veride açıklandığı üzere 4.62 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Küresel büyümenin yavaşlaması nedeniyle ihracatta beklenen yavaşlamayı Şubat ayında 1.5 milyar doları aşan altın ticaretinin desteklemesi bekleniyor.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Büyümenin 2014'te tahmin edilenden kötü geleceğini biliyoruz bugün ilk çeyreğin son günü ve ilk çeyrek büyümesi içinde iyimser bir şey söylemek mümkün değil. Tüm bu gelişmeler TCMB üzerinde yeniden faiz indirimi baskısı ihtimalini ortaya çıkarıyor bu da yeniden piyasa açısından negatif" dedi.
Aynı bankacı, düşük büyümenin beklentiler dahilinde olduğunu ancak verilerin tahmin edilenden de kötü gelmesi halinde ve/veya gelecek döneme ilişkin negatif sinyal vermesinin piyasada satış baskısı yaratabileceğini söyledi.
GSYH ve dış ticaret verilerinin ardından ise Cuma günü açıklanacak enflasyon verileri beklenecek. Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) Mart'ta medyan bazında yüzde 0.89 artış beklenirken, 2015 sonu TÜFE beklentisi ise TL'deki değer kaybının da etkisiyle bir ay önceki anketteki yüzde 6.30'dan yüzde 6.80'e yükseldi.
Wall Street'teki alıcılı kapanışı izleyen Asya borsaları Çin'in aldığı ekonomiyi destekleyici önlemlerin etkisiyle güçlenen risk iştahına paralel yükselirken, Yunanistan'ın borç durumuna dair endişeler euro üzerinde tekrar baskı yarattı.
Hafta sonunda altyapı alanında on milyarlarca dolar tutarında yeni yatırıma işaret eden yeni "İpek Yolu" ulaşım projesini açıklayan Çin yönetimi, dün de ekonomik büyümeyi tehdit eden konut fiyatlarındaki gerilemeyi durdurmak için konut alım satımında kredi ve vergilendirme koşullarını gevşetti.
Siyasi endişeler
Gelişmekte olan para birimleri son iki aylık süreçte ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışlarının beklentilerden yavaş olacağını açıklamasıyla dolar karşısındaki kayıplarının büyük bölümünü telafi ederken TL iç siyasi gelişmelerle aynı dönemde benzer toparlanmayı yaşayamadı.
Bankacılar ekonomi yönetiminin yaklaşan seçimler sonrasında görev başında olmayabileceği endişelerinin TL'yi baskıladığını belirtiyorlar. Bir diğer taraftan ise seçim yaklaştıkça parti içinden 10 yılı aşkın iktidar süresi boyunca ilk kez "çatlak ses" olarak adlandırılan ve partililerden birbirlerini hedef alan açıklamalar gelmesi de piyasalardaki yeni endişeleri beraberinde getiriyor.
Piyasada bu etkilerin belirgin olarak görülmeye başlandığı 28 Ocak'tan bugüne TL dolar karşısında yaklaşık yüzde 8 değer kaybederken TL'deki negatif ayrışma diğer para birimlerine göre yüzde 5'i buldu. Yolsuzlukla mücadele enden Brezilya para birimi realdeki yüzde 18'lik değer kaybı ardından TL bu dönemde dolar karşısında en çok değer kaybeden ikinci para birimi oldu.