Dolar 2.69'un üzerinde
Piyasada Hazine ihaleleri, cari açık verisi ve Yunanistan'ın kreditörlerle görüşmeleri izlenecek
Hazine'nin dün gerçekleştirdiği talepli iki ihalenin ardından ikincil piyasada faizler gerilerken iç piyasada bugün Hazine'nin üç ihalesi, Mart ayı cari açık verisi, dış piyasadan ise Yunanistan ve kreditörler arasındaki görüşmeler takip edilecek.
Yunanistan maliye bakanlığından iki kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 750 milyon euroluk ödemenin zamanından bir gün önce yapıldığını belirtti. Ancak bu durum ülkenin önümüzdeki dönemlerdeki ödemeleri yapıp yapamayacağına dair endişeleri azaltmaya yetmedi.
Küresel piyasalarda dolar, Yunanistan'ın borç krizinin yarattığı tereddütlerle euronun son bir haftanın en düşük noktasına doğru gerilemesine paralel olarak önemli para birimleri karşısında değer kazandı.
Euro hafif değer kaybıyla 1.1154 dolar seviyesine gerilerken, dün gördüğü en düşük seviyesi olan 1.1131'e yaklaştı ve geçtiğimiz hafta gördüğü 2 ayın zirvesi olan 1.1392'den uzak kalmaya devam etti.
Dolardaki küresel değer kazancına paralel dün akşam 2.68 seviyesinin hemen üzerinde işlem gören dolar/TL bugün TSİ 08:30'da güne 2.6945/2.6950 seviyesinden başladı. Sepet bazında TL ise aynı saatte 2.8531/2.8545 seviyesinde işlem görüyor.
Seçimlerin yaklaşmasıyla bir süredir devam eden TL'deki negatif ayrışma dün hissedilmese de yılbaşından bugüne bakıldığında TL'deki negatif ayrışma ise sürüyor. Bankacılar dün ihalelerin de etkisiyle TL'de uzun zamandır görülmeyen bir pozitif seyir izlendiğini ancak bunun kalıcı olmayabileceğini söylediler.
TL'de yılbaşından beri dolar karşısında yaşanan değer kaybı yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'yı da yaklaşık bir ay önce geride bırakarak, yüzde 13 civarında seyrederken; en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 4 civarında değer kaybetti.
Bugün piyasada izlenecek bir diğer lokal gelişme ise Mart ayı cari açık verisi olacak. Cari işlemler açığının Mart ayında 4.3 milyar dolar olması, 2015 sonunda ise petrol fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle 35.75 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.
Cari açığı etkileyen en büyük kalem olan dış ticaret açığı Mart'ta altın ihracatının desteğine rağmen, Türkiye'nin en büyük ihracat pazarlarından Avrupa'daki kırılgan seyir ve euro/dolar paritesindeki dalgalanma nedeniyle yüzde 17.2 artarak, 6.15 milyar dolar oldu ve Kasım 2014'ten beri ilk kez artış gösterdi. Dış ticaret açığındaki artışın Mart'ta cari açığı da arttırması ancak bu artışın geçici olması bekleniyor.
Hazine ihaleleri izlenecek
Hazine dün 5 yıl vadeli gösterge tahvilin ve 10 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvilin yeniden ihraçlarını gerçekleştirirken bankacılar son dönemde faizlerin yukarı yönlü bir seyir
izlemesinin de etkisiyle ihalelerin kısmen "talepli" olduğunu belirttiler. Mayıs ayında 10.97 milyar TL'si piyasaya toplam 11.9 milyar TL'lik iç borç servisi gerçekleştirecek olan Hazine 8.4 milyar TL'si piyasadan 9 milyar TL'lik iç borçlanma hedeflemişti.
Hazine dün iki ihale ile tamamı piyasadan 3.8 milyar TL borçlandı. Bugün ise Hazine 2 yıl vadeli gösterge tahvil olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvili, 20 Nisan 2022 itfalı 7 yıl vadeli değişken faizli tahvili ve 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvili yeniden ihraç edecek.
Bankacılar ihalelere gelecek talebin ikincil piyasa açısından önemli olduğunu ve yakından izleneceğini belirttiler. TL cinsi verim eğrisi genelinde yılbaşından beri yaşanan yukarı yönlü seyrin ardından dün ihalelere gelen yüksek taleple ikincil piyasada faizler 20 baz puan civarında gerilemişti.
İkincil piyasada iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.91 oldu. 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.33, valörde son işlem yüzde 9.11 oldu.