Dolar, 2,95'in üzerini test etti

Dolar/TL, küresel piyasalarda artan dolar talebinin etkisiyle haftaya yükselişle başladı ve 2,95'in üzerini gördü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haftaya artışla başlayan dolar/TL, en yüksek 2,9505'i görmesinin ardından saat 10.10 itibarıyla geçen hafta kapanışına göre yüzde 0,7 primle 2,9490 seviyelerinde dengelendi. Şu dakikalarda euro/TL yüzde 0,3 yükselişle 3,3290, sterlin/TL ise yüzde 0,5 artışla 3,8500'dan alıcı buluyor.

Geçen hafta ABD Merkez Bankası (Fed) Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarının ardından 2,9141'e kadar gerileyen dolar/TL, Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın ekonomideki toparlanmaya işaret eden açıklamalarının faiz artırım beklentilerini artırmasıyla yükselişe geçti. Dolar endeksi, cuma günü başlayan yükseliş eğilimini bugün de devam ettirerek 95 sınırına kadar çıkarken, para birimlerinin yanında emtiaların da dolar karşısında değer kaybetmesi dikkati çekiyor. Şu dakikalarda altının onsu yüzde 0,6 ve Brent petrolün varil fiyatı yüzde 1,8 düşüşle işlem görüyor.

Analistler, bu hafta perşembe günü ABD ve İngiltere büyüme verileri ile cuma günü başlayacak Jackson Hole toplantısından gelecek haber ve açıklamaların piyasaların yönü üzerinde belirleyici olabileceğini ifade ediyor. Yurt içinde, yarınki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararının takip edileceğini dile getiren analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 2,9580 seviyesinin üzerinde kalınması durumunda yükseliş eğiliminin devam edebileceğini, olası düşüşlerde ise 2,9260 seviyesinin destek konumuna geldiğini kaydediyor.