Dolar 3 liranın altında

Güvenlik endişeleri değer kazanımını sınırlasa da global olumlu hava ile dolar/TL 3.00 seviyesinin altına indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL önceki gün gördüğü 3,0475 ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktıktan sonra iki gündür düşüş eğiliminde hareket ederek 2,99'un altına geriledi. 

Küresel piyasalardaki Çin piyasaları ve ekonomik büyümesine ilişkin endişelerin, yetkililerin destekleme adımı ve reformlara devam edileceği açıklamaları ile bir kenara bırakıldığı ve yatırımcıların risk iştahının arttığı gözleniyor. Artan risk iştahı ve dün açıklanan Avro Bölgesi 2. çeyrek GSYH verisinin beklentileri aşmasının ardından düşüşe geçen dolar TL 2,9880'e kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 2,99 seviyesinde dengelendi. 

Dolar, özellikle gelişmekte olan ülke para birimlerine karşı bugün yüzde 1'e yakın düşüşler sergilerken, avro/dolar paritesi dünkü kazançlarını geri vererek 1,1160 seviyelerine düştü. Paritedeki düşüş ve TL varlıklara olan talep ile avro/TL de dünkü kapanışa göre yüzde 1'in üzerinde değer kaybederek 3,3380'e geriledi. 

Analistler, küresel piyasalarda artan risk iştahına karşın ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırım sürecine ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini, dolayısıyla gelecek haftaki Fed'in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına kadar piyasalarda volatilitenin devam edebileceğini kaydediyor. 

Dolar/TL'nin 2,9870 desteğinin kırılması durumunda 2,95 seviyelerinin gündeme gelebileceğini ifade eden analistler, küresel piyasaların seyrinin yön üzerinde belirleyici olacağını dile getiriyor.