Dolar güne yatay başladı

Dolar/TL dünkü yükseliş ardından global piyasalara paralel geriledi ve bu sabah 3,48 seviyesinden işlem görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeni haftaya dalgalı bir seyirle başlangıç yapan dolar/TL'de yeni gün yatay seyirle başlıyor.

Hafta sonunda gerçekleşen bombalı saldırı ve GSYH verisi nedeniyle bugün 3.55 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, öğleden sonra dolardaki değer kaybı nedeniyle veri öncesi seviyelere gerilese de, güvenlik endişeleri başta olmak üzere iç riskler nedeniyle benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı.

Analistler Fed toplantısının global olarak piyasaların ana gündemi olduğunu belirterek, dolardaki değerlenme eğiliminin de sürmesi halinde TL'deki değer kaybının da devam edeceğini ifade ediyor.

Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2016 yılının üçüncü çeyreğinde başta darbe girişimi ve terör olayları olmak üzere küresel ticarette zayıflama, gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında azalma ve jeopolitik gerginlikler ile önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1.8 daraldı.

Analistlerden son çeyrek büyüme tahminleriAnalistlerden son çeyrek büyüme tahminleri

Dün büyüme verisi sonrası 3.5495'e kadar yükselen, saat 17.08'de 3.5071/3.5094 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 09.00'da 3.4799/3.4850 seviyesinde bulunuyor.

Dün 3.7186/3.7208 seviyesindeki euro/TL ise 3.7000/3.7060 seviyesinde.

Bir bankacı, "Dün dolar endeksindeki değer kaybı ile tüm gelişmekte olan ülke para birimleri değer kazanırken, iç nedenlerle bu değer kazancını TL tarafında göremedik. Ancak gün sonuna doğru bu kötü performans bir miktar telafi edildi ve dolar/TL'de cuma kapanışın altında bir kapanış oldu. Fed öncesi risk almak istemeyenlerin uzun dolar pozisyonlarında bir miktar realizasyon görüyoruz. Toplantı sonucuna göre yeni bir fiyatlama ile karşı karşıya kalacağız" dedi.

Piyasanın takip edeceği veriler

Hafta sonunda gerçekleşen bombalı saldırı ve daralma kaydeden üçüncü çeyrek GSYH verisi nedeniyle dün yükselen dolar/TL, öğleden sonra yönünü aşağı çevirirken; piyasalar yarın açıklanacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına odaklandı.

Yurtdışında ayrıca saat 10.00'da Almanya TÜFE, saat 12.30'da İngiltere TÜFE ve saat 13.00'te Almanya ZEW endeksi açıklanacak. Yurtiçinde ise Hazine ihaleleri izlenecek. Hazine 11 Temmuz 2018 itfalı altı ayda bir yüzde 4.35 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ile 11 Şubat 2026 itfalı altı ayda bir yüzde 5.30 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili yeniden ihraç edecek.