Dolar dar bantta seyretti

Katar ile askeri alanda iki anlaşmanın kabul edilmesiyle birlikte 3.55'in üzerine çıkan dolar/TL'deki tansiyon sınırlı bir miktar azalırken, kur bugün dar bantta seyir izledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hafta başından beri piyasalar tarafından yakından izlenen İngiltere seçimleri sterlinde sert değer kaybına neden oldu. Ancak ne İngiltere seçimleri ne de FBI eski başkanının Senato'ya yaptığı açıklamalar küresel risk iştahını belirgin bir şekilde olumsuz etkiledi.

ABD borsaları dün artıda kapanarak yatırımcıların gözünde FBI eski Başkanı James Comey'nin Senato'ya açıklamalarının ABD Başkanı Donald Trump için hayati tehlike oluşturmadığına işaret etti.

Comey dün Senato komisyonuna yaptığı konuşmada ve sorulara verdiği cevaplarda, geçen yılki başkanlık seçim sürecinde Trump ekibi ile seçim sonuçlarını etkilemeye çalıştığı düşünülen Rusya'nın olası işbirliği hakkındaki soruşturmayı zayıflatmak için Trump'ın kendisini görevden aldığını söyledi.

Katar ile ilgili gelişmeler haftabaşında uzmanlar tarafından Türkiye'nin Suudi Arabistan ve ABD'nin karşısında yer alacağı şeklinde yorumlanmış ve bir risk unsuru olarak fiyatlayan piyasada kur ve faizde yükselişe neden olmuştu.

Dolar/TL bu gelişmelerle 3.5590'a kadar yükseldikten sonra güne dün günü 3.5350 civarında tamamlamıştı. Kur bu sabah ise saat güne 3.53'ün hemen altında başladıktan sonra anlamlı bir değişim göstermeyerek saat 17.39'da 3.5355 seviyesinde işlem gördü.

Aynı saatte euro/TL ise 3.9546 seviyesinde idi.

Tansiyon piyasaya olumsuz yansıdı

Bankacılar Katar ile ilgili gelişmenin ardından Türkiye'nin Rusya-İran-Katar grubuna yakın durduğu ve bölgede safların belirginleştiği algısı oluşturduğunu bunun da tansiyonun artacağı şeklinde algılanmasının piyasaya olumsuz yansıdığını belirtti.

Piyasalarda bölgeye ilişkin endişeler izlenmeye devam etse de sorunların askeri bir boyuta ulaşmasının şu an için beklenmemesi piyasalardaki baskının da sınırlı kalmasını sağlıyor.

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn, Yemen gibi ülkelerin arasında bulunduğu çok sayıda Arap ülkesi hafta başında "terörizmi desteklediği" gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Katar'a yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.