Dolar dünkü seviyelerden açıldı

Dolar/TL'de referandum sonrası küresel iyimserlikle aşağı yön sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk tur sonuçlarının başta gelişmekte olan para birimleri ve dolar/TL olmak üzere yarattığı küresel iyimserlik devam ediyor. Bankacılar bugün en önemli iç gündem maddesinin Merkez Bankası'nın faiz kararı olacağını belirttiler.

Dolar/TL, cuma günü akşam işlem gördüğü 3.65'li seviyelerden hafta boyunca genel olarak aşağı yönlü bir seyir izledi ve dün akşam saatlerinde 3.59'un hemen üzerinde günü tamamladı. Kur bu sabah ise 3.5780/3.5791 seviyesinden işlem gördü.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.7465/3.7484, euro/TL ise 3.9156/3.9177 seviyesinde bulunuyor.

Merkez Bankası'nın (TCMB) bugün PPK toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantlarında faizleri sabit tutması beklenirken; geç likidite penceresinde (GLP) azınlık olarak faiz artış beklentileri yer alıyor.

Reuters anketine katılan 14 katılımcının tamamı politika faizi, faiz koridorounun alt ve üst bantlarında faizlerin sabit tutulmasını bekliyor. Geç likidite penceresinde ise 14 katılımcıdan sekizi artış beklemezken, bir katılımcı 25 baz puan, 4 katılımcı 50 baz puan, bir katılımcı ise 75 baz puan artış öngörüyor.

Bankacılar TCMB'nin kararının ve kurumsal döviz talebinin bugün piyasalarda yakından izleneceğini belirtirken küresel risk iştahının devamı halinde aşağıda önce 3.55 ardından da 3.50'li seviyelerin yakından izlenmesi gerektiğini bu seviyelerin altında kalıcı bir seyrin şimdilik öngörülmediğini belirttiler.

Öte yandan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Türkiye'yi yeniden izleme sürecine alma kararı dolar/TL'deki aşağı yönü zayıflatsa da tam olarak engellemedi.

AKPM muhalif görüşlerin bastırılması ve hak ihlalleri nedeniyle Türkiye'yi tekrar izleme sürecine almaya karar verdi.

AKPM'nin kararı Avrupa Birliği (AB) nezdinde bağlayıcı olmasa da, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik sürecinde zorluklar yaratabilir.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise Reuters ile dün gerçekleştirdiği söyleşide AKPM'nin Türkiye'yi yeniden izleme sürecine almasını "tamamen siyasi bir karar" olarak nitelendirerek, bu kararı tanımadıklarını ifade etti.

Piyasalar haftanın kalanında ise TCMB'nin enflasyon raporu ve ABD'de borçlanma tavanı ile vergi reformuna ilişkin gelişmeleri takip edilecek.

Öte yandan referandum sonrası itirazlara yönelik süreç de piyasalarda yakından takip edilen bir diğer konu olmayı sürdürüyor.