Dolar düştü, borsa yükseldi

Düşen petrol fiyatları nedeniyle gün içerisinde 3.045 seviyesine kadar çıkan dolar/TL, petrol fiyatlarındaki toparlanmayla yeniden 3 liraya indi. BIST ise günü yüzde 2'ye yakın primle tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke para birimlerinde petrol fiyatlarına paralel seyir devam ediyor. Dolar/TL, petrol fiyatlarındaki düşüş ve Çin piyasasındaki bozulma nedeniyle güne 3.02 seviyelerinde başladı. MB Başkanı Başçı'nın "Küresel belirsizlik azalırsa tek faiz yeniden düşünülebilir" açıklamasının da etkisiyle 3,0345'e kadar çıkan kur, petroldeki toparlanma ile yeniden gevşedi. 3.00 lira seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL serbest piyasada seviyesinden günü tamamladı. 

Petrol fiyatları OPEC ve OPEC üyesi olmayan üreticilerin piyasalar üzerinde baskı yaratan arz fazlasının önüne geçmek için bir anlaşmaya yavaş da olsa yaklaştığına yönelik beklentilerle 30 doların üzerine çıktı.

Bir bankacı, "Sabah saatlerinde Çin borsalarındaki bozulmanın da etkisiyle kur yükselişteydi. Gün içinde dış piyasalara paralel bir seyir izledik, petrol fiyatlarının tekrar yükselmesi, dolar/TL'nin de yönünü aşağı çevirmesine neden oldu. Olumlu seyrin devam etmesi halinde dolar/TL 3.00 seviyesinin altına gidebilir. Piyasa yarın akşam açıklanacak olan Fed faiz kararı toplantısına odaklandı" dedi.

Gözler bir kez daha Fed’de

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Aralık'ta yaklaşık 10 yıl aradan sonra yaptığı ilk faiz artırımı ardından yarın akşam sonuçları açıklanacak olan faiz toplantısında vereceği sinyaller, özellikle gelişmekte olan piyasaların seyri için önemli olacak. Düşen petrol fiyatları ve gittikçe kötüleşen Çin ekonomik görünümünün ekonomi politikalarını nasıl etkileyeceğini görmek için Fed'in Ocak toplantısına bakmak yeterli olacak. Küresel büyümenin yavaşladığına yönelik endişeler yaklaşık son 10 yılın ilk defa Aralık ayında faiz artıran Fed'in ileride yapacağı faiz artışlarındaki hızın sorgulanmasına yol açıyor.

Borsa yüzde 1.8 yükseldi

Petrol fiyatlarındaki seyir piyasaların yönünü belirlemeye devam ederken, petrolün tekrar yükselişe geçmesiyle artan risk iştahı sonucu gerileyen dolar/TL'ye paralel BIST-100 de kazançlarını artırdı. Gün içinde en düşük 69,925 puanı gören endeks yüzde 1.8 yükselişle 71,808 puandan kapandı.

Yarın sonuçlanacak Fed toplantısından iyimser sinyaller gelmesi halinde küresel piyasalarda risk iştahının artacağını vurgulayan analistler, BIST 100 endeksinde 71.100 puan üzerinde kalındığı sürece 72.000 - 73.000 seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.