Dolar haftaya düşüşle başladı

Serbest piyasadaki ilk işlemlerde 3,62 seviyesinde olan dolar/TL paritesi daha sonra 3,61'in altına indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nisan ortasından beri 3.50 civarında dalgalandıktan sonra geçen hafta benzer gelişmekte olan ülke para birimleriyle birlikte sert satış baskısı altında kalan dolar/TL 3.60 seviyesinin üzerindeki seyrini sürdürüyor.

Bankacılar bugün iç piyasada mayıs ayı sanayi üretimi verilerinin takip edileceğini küresel piyasaların, iç siyasi gündemin ve jeopolitik gelişmelerin de yakından izleneceğini söylediler. Bu haftanın gündeminde Fed Başkanı Yellen'in çarşamba ve perşembe günkü konuşmaları ile ABD'de cuma günü açıklanacak TÜFE enflasyonu ile perakende satışlar verilerinin ön plana çıkması öngörülüyor.

Dolar/TL geçen hafta 3.5150'li seviyelerden sert yükselişle 21 Nisan'dan beri en yüksek seviye olan 3.6395 seviyesini test etti. Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen ve TL'ye de yansıyan değer kaybında ABD faizlerindeki yükseliş ve dolardaki değer kazancı ana etken oldu.

TL'ye yönelik değer kazancı yönünde pozisyonların ağılıkta olması nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimleri arasında TL en çok değer kaybedenler arasında yer aldı.

Ancak bu trendi cuma günü açıklanan zayıf ABD verileri hafifletti.

Kapital FX tarafından yayımlanan sabah bülteninde dolar/TL için şu görüşlere yer verildi:

"TL geçtiğimiz hafta, kritik cuma günü verisinden önce gelişmekte olan ülkeler içerisindeki satış ile beraber haftalık bazda ocaktan beri en büyük düşüşünü kaydetmişti. ABD'de istihdamda maaş artışı verisinin beklentilerin altında kalması ise doların prim yapmasını engelledi ve dolar/TL'nin 3.64'ü kırıp geçmesine engel oldu."

Cuma günü ABD'de açıklanan ortalama saatlik ücretler haziranda bir önceki aya kıyasla yüzde 0.2 ile yüzde 0.3 olan beklentilerin altında artış kaydetti. Saatlik ücretler mayısta yüzde 0.1 artmıştı.

Cuma günkü piyasa hareketleriyle birlikte 3.64 seviyesinin TL açısından önemli bir direnç olmayı sürdürdüğüne de değinilen notta, "Bu seviyenin aşılması halinde 3.72'ye kadar kuvvetli bir dirençle karşılaşılmayacağı görünüyor. TL'nin yakın vadede yaptığı bu hareketi geri döndürmesi için 3.61 ve 3.58 seviyeleri altında kalıcılık sağlanmalıdır."

Dolar/TL saat 09.22'de 3.6096 seviyesinden işlem görürken aynı saatte euro/TL 4.1169 seviyesindeydi.

Faizlerde yükseliş trendi

ABD'de merkez bankasının atması beklenen ve piyasaların zamanını tam olarak kestiremediği sıkılaştırma adımları dolardaki küresel değer kazancına ve ABD'de faizlerdeki yükseliş trendine neden oluyor. Bu trend ise gelişmekte olan ülke kurları üzerinde ciddi bir satış baskısı yaratıyor.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi geçen hafta gördüğü dokuz ayın en düşük seviyesi olan 95.470'in üzerindeki seyrini sürdürerek 96.012'de bulunuyor.

Dolar ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişten de destek buluyor. ABD istihdam verisinin ardından cuma günü yüzde 2.398'e kadar yükselerek sekiz haftanın zirvesini gören ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi bugün yüzde 2.389 ile kısmen düşüş kaydetse de ABD piyasalarının kapanış seviyesi olan yüzde 2.393'ün yakınlarında seyrediyor.