Dolar haftaya sakin başladı

Geçtiğimiz haftayı 2,72 seviyelerinde tamamlayan dolar, yeni haftaya bu seviyeye yakın açıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan ve seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test eden dolar/TL koalisyonun hızlı bir şekilde gerçekleştirilebileceği beklentisiyle geçen haftayı 2.72 civarında tamamladı.

Kur bu sabah 08:53'te 2.7240/2.7255 seviyesinde işlem görürken aynı saatte sepet bazında TL 2.8861/2.8879, euro/TL ise 3.0482/3.0504 seviyesindeydi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, genel seçimlerin ardından bir an önce hükümet kurulması gerektiğine dikkat çekerken, seçimlerden birinci ve ikinci çıkan partilerin hükümeti kuramaması halinde anayasa gereği tekrar sandığa gitmenin kaçınılmaz olacağını söyledi.

Analistler bu hafta siyasilerin açıklamalarında piyasadaki fiyatlamaların aksine hükümetin kısa vadede kurulamayabileceğini göstermesi halinde ise piyasadaki satış baskısının tekrar hissedilebileceğini söylediler.

Küresel tahvil getirilerinde dalgalı seyir sürerken TL cinsi bonolarda ise daha çok iç siyasi gelişmelerin etkisi izleniyor.

Euro bölgesinin düşük notlu tahvil getirileri Yunanistan ve kreditörler arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanarak piyasaların çözümün yakın olduğuna dair umutlarını bir kez daha boşa çıkarmasıyla beraber Cuma günü yükseldi.

Yatırımcılar, Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) görüşmelerden çekilmesinin ardından Yunan ve AB yetkililerinin ilk defa potansiyel bir Yunanistan iflasını konuşmalarıyla beraber yeniden güvenli liman olan Alman devlet tahvillerine yöneldiler.

İki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilin bileşik faizi ortalama bileşik faiz Cuma günü spot kapanışta yüzde 9.97 oldu. 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.40 valörde son işlem yüzde 9.45 oldu.