Dolar, haftaya yatay başladı

Dolar/TL yeni haftaya yatay başladı. Vize krizindeki yumuşama ve Yıldım-Pence görüşmesi ile kurda sert volatilite duruldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL'de sert volatilite Binali Yıldım-Mike Pence görüşmesi ile bir miktar duruldu. Geçen hafta başında MB'nin önlemleri ile güne başlayan piyasalarda ABD'deki vergi görüşmeleri, Trump'ın Uzakdoğu seyahati ve AB'den gelen güçlü büyüme parite ve dolayısıyla TL üzerinde etkili oldu.

Cuma günü akşam saatlerinde 3.8560/3.8577 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah ilk işlemlerde 3.8570/3.8591 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.1768/4.1794, euro/TL ise 4.4967/4.4997 seviyesinde işlem görüyor.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, bu sabahki notunda ABD'deki vergi reformu çalışmalarında ortaya konan iki taslaktaki önemli farklılıkların geçen hafta doların gerilemesine ve Hazine tahvillerinin değer kazanmasına neden olduğunu söyleyerek, "Bu hafta bu paketler oylanacak, bunun yanında ABD'de enflasyon ve perakende satışlar gibi önemli veriler ve Fed retorikleri izleniyor. TL ise diplomatik gelişmeleri izlemeye devam etmektedir, bu bağlamda teknik eğilimde de herhangi bir değişim meydana gelmedi" dedi ve şöyle devam etti:
"TL için ana bandı 3.83–3.89 olarak görmeye devam ediyoruz, 3.89 üzeri kalıcı hareketlerin adresinin ise 3.95 olması teknik olarak mümkün görünüyor, anlamlı geri çekilmeler için 3.83 desteğini izleyeceğiz."

ABD ile her ne kadar vizeler konusunda sınırlı bir yumuşama yaşansa da piyasalar ikili ilişkilerin önümüzdeki dönemde iyileşme gösterip gösteremeyeceğine odaklanmış durumda.

Dolayısıyla geçen haftaki görüşmenin ardından yapılan resmi açıklamaların ardından piyasa gelişmeleri halen izlemeye devam ediyor.

Görüşmeler piyasalardaki ABD-Türkiye ilişkilerine dair tüm endişeleri gidermek için yeterli görülmedi. Ancak TL'de yaşanan sert satış baskıları sonrası bir miktar iyimserliği de beraberinde getirdi.

ABD ile diplomatik gerilimin kısa vadede çözüme ulaşamayabileceği endişesi TL varlıkların son dönemde yaşanan sert satış baskısında önemli bir belirleyici olarak görülüyordu.

Bunun yanı sıra Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler ve devam eden jeopolitik endişeler, dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş ve Hazine'nin artan borç çevirme oranları da TL varlıklarda baskı unsuru olarak öne çıkıyor.