Dolar, terör saldırıyla yükselişe geçti

Fed tutanaklarının yarattığı iyimserlikle gerileyen dolar/TL artan güvenlik endişeleriyle yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) önceki gün akşam açıklanan son faiz toplantısı tutanaklarının faiz artırmada aceleci olmayacaklarına işaret etmesiyle gerileyen dolar/TL, içeride artan güvenlik endişeleriyle yönünü yukarı çevirdi.

Türkiye bir yandan FETÖ darbe girişiminin ardından bu kesimle irtibat halinde olan asker, polis ve memurları görevden alma ve değişiklik süreci yaşarken, Güneydoğu'da arka arkaya yaşanan bombalı saldırılar karşısında hükümet alarm durumunu bir üst seviyeye çıkardı.

Önceki gün gece Van'da bir polis karakolu yakınında bomba yüklü araç patlatılırken, dün de Elazığ ve Bitlis'te meydana gelen patlamalarda can kayıpları oldu.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, "PKK saldırılarının yarattığı jeopolitik risk ortamı bizi etkiledi. Ruble, real, rupi gibi dolara karşı sabah değer kazanan başka para birimleri de şimdi satıcılı. Altı haftadır dolara karşı ralli eden gelişmekte olan ülke para birimlerinin bazılarında dün kâr realizasyonu da var. Öte yandan iki gündür uzun vadeli tahvillerde yabancı satışı var; bu nedenle dolarda da yabancı alımı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Fed'in önceki gün akşam yayınlanan Temmuz ayı toplantı tutanaklarında politika yapıcıların ABD ekonomisi ve istihdam piyasasına dair genel olarak pozitif olduğu görüldü. Piyasa aktörleri, tutanakları risk alımı için pozitif bir faktör olarak değerlendirirken, Fed'in de kendi içerisinde faizlerin ne zaman artırılacağına dair bölünme yaşadığı görüldü.

Önceki gün akşam saatlerinde 2.9321/2.9327 seviyesinde olan dolar/TL, tutanaklar sonrası 15 Temmuz'dan beri en düşük olan 2.9140'a kadar geriledikten sonra bu sabah 2.9153/2.9170 seviyesinde güne başladı. Gün içerisinde 2.9350'ye kadar yükselen doalr/TL piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2.9290/2.9297 seviyesinde işlem görüyor.

Bu sabah 3.1059/3.1079 seviyesinde olan sepet bazında TL, aynı saatte 3.1219/3.1231, 3.2963/3.2988 seviyesindeki euro/TL ise 3.3152/3.3164 seviyesinde bulunuyor.

Tahvil bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz önceki gün spot kapanışta yüzde 9.68, valörde son işlemde yüzde 9.74 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta yüzde 9.72, valörde son işlemde yüzde 9.84 seviyesindeydi. 

Gösterge beş yıllık tahvil olan 17 Şubat 2021 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz önceki gün spot kapanışta yüzde 9.32, valörde son işlemde yüzde 9.42 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta yüzde 9.39, valörde son işlemde yüzde 9.50 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise bileşik faiz önceki gün spot kapanışta yüzde 9.07 seviyesindeydi. Dün ise spot kapanışta yüzde 9.00 seviyesindeydi.

Fitch bekleniyor

Piyasalar Fitch'in bugün akşam açıklamasının olası olduğu kredi notu gözden geçirmesine odaklanırken genel beklenti kredi notunda bir değişiklik olmaması yönünde. Ancak halihazırda "durağan" olan not görünümünün negatife çekilme ihtimali de göz ardı edilmiyor.

Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notuyla derecelendiren Fitch, 18 Temmuz'da yaptığı açıklamada darbe teşebbüsü ve yetkililerin verdiği tepkinin ülkedeki siyasi riske dikkat çektiğini belirterek; bu gelişmelerin kredi notuna etkisinin ise, hükümetin verdiği tepki sonrası siyasi bölünmenin derinleşip derinleşmediğine ve kurumların bağımsızlığının azalıp azalmayacağına bağlı olduğunu ifade etti.

Fitch'in senelik değerlendirme takvimine göre Türkiye hakkındaki değerlendirmesi 19 Ağustos'ta yayımlanabilir.

Darbe girişimi sonrası kredi notunu gözden geçirmeye alan Moody's 8 Ağustos'ta yaptığı açıklamada gözden geçirmesinin sona ermediğini belirtirken, S&P ise darbe girişiminin hemen ardından kredi notunu bir kademe indirerek, Türkiye'nin ülke riskini de "orta derecede yüksek risk" düzeyinden "yüksek riske" revize etti.