Dolar yükselişle açıldı

Dün akşam 3.0170 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah 3.0345 seviyesine kadar yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve kurumsal döviz talebi ile dün yönünü yukarı çeviren dolar/TL yükselişini sürdürerek bu sabah 3.03 civarında işlem görüyor. Piyasalar bugün yılın ilk enflasyon raporu toplantısında TCMB Başkanı Erdem Başçı'nın açıklamalarını, Hazine ihalelerini ve dış piyasalardaki gelişmeleri izleyecek.

Ham petrol fiyatları Suudi Arabistan ve Irak'tan gelen fazla üretim haberlerinin küresel arzın yüksek olduğu endişelerini artırmasıyla dün başladığı kayıpları devam ettirerek varil başına 30 doların altına indi.

Petroldeki düşüş ABD borsaları ve tüm gelişmekte olan ülkelerde riskten kaçışı tetikleyerek dolar/TL'ye de yükseliş olarak yansıyor. Ancak Türkiye'nin en büyük ithalat kalemi olan enerji maliyetini düşürdüğünden, ekonomileri petrole bağlı olan benzer gelişmekte olan ülke para birimlerine göre TL satış baskısından daha sınırlı etkilenebiliyor.

Küresel piyasalar kuzey yarımküredeki soğuk hava dalgasının petrol fiyatlarında artışa neden olmasının yanı sıra, geçen hafta Avrupa Merkez Bankası'nın ilave parasal genişleme adımları atabileceği sinyallerini vermesiyle Japonya Merkez Bankası gibi diğer bankaların da benzer bir yol izleyebilecekleri umuduyla destek bularak, haftaya olumlu başlamıştı.