Dolar yükselişte

Yemen'deki askeri operasyonun yarattığı küresel endişe ile TL satış baskısı altında kalmaya devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yemen'de başlayan askeri operasyonun petrol fiyatlarında sert yükselişi ve küresel piyasalarda endişeleri tetiklemesiyle TL baskı altında kalmayı sürdürüyor.

Yemen operasyonu öncesi dün 2.57'nin altında işlem gören dolar/TL dün akşam ise 2.58 civarındaydı. Kur bugün ise güne TSİ 08:38'de 2.6099/2.6115 ile güne yükselişle başladı. Aynı saatte sepet bazında TL 2.7237/2.7256, euro/TL 2.8373/2.8397 seviyesindeydi.

Bankacılar iç piyasada izlenecek önemli bir ekonomik gündem maddesi bulunmazken dış piyasada ise başta ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Janet Yellen'in bugün yapacağı konuşma başta olmak üzere ABD GSYH verileri ve Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek.

Bir diğer taraftan ise bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Karabük'te TSİ 14:15 civarında yapacağı konuşma bekleniyor. 

Bankacılar TL'deki değer kaybının jeopolitik endişelere bağlı olduğunu belirtirken petrol fiyatlarındaki yükselişin ve coğrafi olarak bölgeye yakınlığın Türkiye piyasalarındaki satış baskısının daha çok hissedilmesine neden olduğunu belirttiler.

Öte yandan bankacılar küresel risk iştahındaki bozulmadan dolayı Türkiye gibi dış finansmana bağımlılığı yüksek olan ülkelerin satış baskısını daha çok hissettiklerini belirtiyorlar.

Bir diğer taraftan ise çözüm süreci ve seçimlerin yaklaşmasıyla iç siyasette artan belirsizliklerin TL'deki satış baskısı için fırsat yarattığını belirttiler.

Ortadoğu'da savaş endişesi

Orta Doğu'da artan gerilim yatırımcılar için öngörülebilirliği azaltırken, küresel piyasalarda satış baskısı yaşanıyor.

Yatırımcılar Suudi Arabistan'ın Yemen'de İran destekli Husi milislere karşı başlattığı hava saldırılarının petrol piyasasında yaratacağı olası etkileri tekrar değerlendiriyorlar.

Suudi Arabistan önderliğindeki harekat Basra Körfezi'ne kıyısı olan Arap ülkelerinde petrol tesislerinin faaliyetlerini etkilemedi. Ancak askeri hareketliliğin yayılarak Orta Doğu'nun petrol arzında kesintiye neden olabileceğine yönelik endişeler, bu yıl başında altı yılın en düşük düzeyini gören petrol fiyatlarında daha fazla düşüşü engelliyor.

Yemen'deki çatışmalar giderek iç savaşı andıran bir hal alarak, ülkeyi Şii İran ile Sünni Suudi Arabistan arasındaki üstünlük mücadelesinin başlıca cephelerinden biri haline getiriyor.