Dolarda baskı sürüyor

Jeopolitik endişeler, TCMB beklentileri, petroldeki düşüş ile TL'deki satış baskısı devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin Güneydoğusu ve komşu ülkelerinde yaşanan jeopolitik gelişmeler, Merkez Bankası'nın bazı para politikası adımlarını atmaktan siyasi nedenler ile kaçınmak zorunda kalabileceği endişeleri, petrol fiyatlarının 30 doların altındaki seyri ve gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik devam eden riskten kaçışla TL'deki satış baskısı devam ediyor.

Cuma günü piyasa kapanışında 3.03'ün üzerindeki dolar/TL haftasonu 29 Eylül'den beri ilk kez 3.05 seviyesinin üzerini test ederek 3.0750 seviyesindeki tarihi rekoruna yeniden yaklaştı. Kur bugün 3.0350 / 3.05 aralığında işlem görüyor. 

Bankacılar hafta boyunca petrol fiyatlarının, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Londra'da yatırımcılarla görüşmesinin ve Merkez Bankası'nın faiz kararının gündemin ana maddeleri arasında yer alacağına dikkat çektiler.

Bankacılar ayrıca bugün ABD piyasalarındaki tatil nedeniyle piyasalarda hacimlerin bir miktar azalmasını bekliyor.

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, "İran'a nükleer faaliyetleri nedeniyle uygulanan yaptırımlar kaldırıldı. İlk etki petrol fiyatlarında gözlemleniyor. Çin, döviz piyasasına müdahaleyi sürdürse de arz fazlası ve yüksek borç problemlerinin nasıl çözümleneceği bilinmiyor. Başbakan Davutoğlu'nun Londra'daki yatırımcı konferansı ve TCMB'nin yarın düzenleyeceği PPK toplantısı önem arz ediyor" dedi.

Keresteci yurtdışı piyasalardaki tedirginliğin Türk mali piyasaları üzerinde yansımaları olmasının "kaçınılmaz" olduğunu da sözlerine ekledi.

Davutoğlu, yatırım bankası Merrill Lynch evsahipliğinde 17-19 Ocak'ta Londra'da gerçekleştirilecek toplantılarda yatırımcılarla bir araya geliyor. Toplantılara Davutoğlu'nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile bazı bakanlar ve üst düzey ekonomi yetkililerinin katılması bekleniyor.

Öte yandan küresel piyasalarda petrol fiyatlarında bugün de yüzde 4 düşüş yaşarken, Brent ham petrolünün varil fiyatı 28 doların da altına geriledi.
Petrol fiyatları İran'a yönelik yaptırımların kaldırılması sonrası ihracatta artış olacağı beklentileriyle 2003 yılından bu yana en düşük seviyelere geriledi.

İran'ın zaten yüksek miktarda arz fazlasının olduğu petrol piyasasına döneceğine dair endişelerle beraber Brent ham petrolünün varil fiyatı 27.67 dolara kadar düşerek 2003 yılından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Brent petrol fiyatları daha sonra toparlanarak 28.55 dolar oldu.

Haftanın yakından izlenecek bir diğer gündem maddesi ise Merkez Bankası'nın (TCMB) yarınki faiz kararı olacak. Fed'in faiz artırımı sonrası sadeleşme beklentilerine karşılık Aralık'ta beklemeyi tercih eden TCMB'nin izleyeceğini söylediği volatilitenin artması nedeniyle Ocak ayını da bir adım atmadan pas geçmesi bekleniyor.

Enflasyondaki yükseliş eğilimi daha sıkı para politikası izlemesi konusunda TCMB üzerindeki baskıyı artırsa da bankanın siyasi nedenlerle bazı sert para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı yönünde ciddi endişeler söz konusu.

Çin ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra analistler, yüksek enflasyon verilerinin de ardından yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığını belirtiyor.

Bu kapsamda geçen hafta açıklanan TCMB beklenti anketi de enflasyon beklentilerindeki bozulmanın belirginleştiğini teyit ediyor. Beklenti anketine göre 2016 yıl sonuna ilişkin beklenti yüzde 8.19 ile enflasyonda bu yıl da ciddi bir düşüş yaşanmayacağını gösteriyor.