Dolarda dalgalı seyir devam ediyor
Siyasi gelişmeleri ve küresel piyasaları izleyen kur güne düşüşle başladıktan sonra dar alanda dalgalı seyir izledi.
Siyasi gelişmeler ve küresel piyasalara paralel bir seyir izleyen dolar/TL, küresel satış baskısının kısmen azalmasıyla güne düşüşle başladıktan sonra dar bantta dalgalandı.
Yurtiçi siyasi gelişmeler ve global satış eğilimi ile dün 29 Şubat'tan beri ilk kez 2.98'i aşan dolar/TL, bu sabah güne 2.97'nin hemen altında başladı. Kurda işlemler piyasaların kapanış saatleri itibariyle 2.9666/2.9678 seviyesinden geçiyor. Bu sabah saatlerinde 3.1630 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1647/3.1662, bu sabah 3.36 civarında olan euro/TL ise 3.3628/3.3646 seviyesinde.
Bankacılar diğer taraftan son 10 günde 7 milyar doları aşan döviz satışı gerçekleştirdikleri tahmin edilen lokal kurum ve şahısların işlemlerini de izlemeye devam ediyor.
Kurda görülen düşüş paralelinde bugün lokal döviz işlemlerinin geçen haftalara göre azalış gösterdiğini belirten bankacılar, ellerinde Merkez Bankası'ndan daha çok döviz bulunan lokallerin olası yükselişlerde yeniden yoğun satışa geçmelerinin de sürpriz olmayacağını belirtiyorlar.
Bankacılar lokallerin yoğun döviz satışlarına karşın TL'de kırılgan seyrin sürmesini aslında piyasadaki risklerin ne kadar kuvvetli olduğuna dair önemli bir işaret olarak görüyorlar.
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yerini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın işaret edeceği bir başka siyasiye bırakacak olması ve sonrasında ekonomi yönetiminin ve politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin belirsizlikler ise TL'deki satış baskısını kuvvetlendiren en önemli neden olarak ön plana çıkıyor.
Bankacılar politik baskının devam ettiğini düşündükleri Merkez Bankası'nın önümüzdeki hafta vereceği faiz kararının da yaklaşmasıyla birlikte, TL'nin küresel risk iştahında bir azalma olduğunda en çok etkilenecek para birimlerinin başında geleceğine dikkat çekiyor.
Önümüzdeki dönemde kimin başbakan olacağı, ekonomi yönetiminin, ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin gelişmeler piyasalarca yakından izleniyor ve zaman zaman yön belirleyici oluyor. Ekonomi yönetiminin ve buna paralel olarak ekonomi politikalarının değişme ihtimali piyasada yeni bir satış baskısı riski olarak görülmeye devam ediliyor.