Dolarda düşüş isteği sürüyor

Fed ve TCMB kararını bekleyen dolar/TL geçen haftaki iyimserliğini bu hafta başında da sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke para birimlerindeki olumlu seyir ve TL'nin getirisinin bu hafta TCMB'nin yapması beklenen faiz artışı ile artacağı beklentileriyle dolar/TL'de iyimserlik sürüyor.

Geçen haftaya 3.94'ün üzerinde başlayan dolar/TL, zayıf ABD verileri ve Türkiye'ye özgü endişelerin de bir miktar azalmasıyla haftayı 3.83 civarında tamamladıktan sonra bugün anlamlı bir değişim göstermeden güne başladı. Ancak, gün içerisinde 3.92-3.94 aralığında hareket eden kur, akşam piyasaların kapanış saatlerine doğru 3.8195 seviyesini test etti.

Sepet bazında TL aynı saatte 4.1677/4.1689, euro/TL ise 4.5096/4.5113 seviyesindeydi.

Bankacılar TL'deki geçen haftaki değer kazancı ardından yatay bir seyir izlendiğini bugünkü verilerin beklenen gelişmeler içermesi nedeniyle yeni bir piyasa hareketi yaşatmadığını söylediler.

Analistler bu hafta önce ABD Merkez Bankası ardından TCMB faiz kararlarıyla piyasada yönün belirlenebileceğine dikkat çektiler.

Bankacılar ABD'de devam eden dava süreci ile Suriye ve İsrail başta olmak üzere jeopolitik gelişmelerin yakından izlendiğini, dava sürecine ilişkin olumsuz gelişmelerin önemli bölümünün satış baskısı olarak yansıdığını belirttiler.

Merkez bankaları izleniyor

Bankacılara göre bu haftanın en önemli gündem maddeleri ise Çarşamba günü ABD Merkez Bankası'nın, Perşembe günü ise TCMB'nin sonuçlarını açıklayacağı faiz kararları olacak.

Reuters'ın 18 kurumun katılımı ile yaptığı ankete göre Merkez Bankası'nın (TCMB) TL'deki sert değer kaybı ve enflasyondaki sert yükselişin devamını önlemek adına 14 Aralık'taki PPK toplantısında geç likidite penceresi (GLP) faizinde artışa gitmesi beklenirken, artış beklentileri 100 baz puanda yoğunlaşıyor. Öte yandan TCMB'nin bu artışın 75 baz puanını ay bitmeden ağırlıklı ortalama fonlama maliyetine yansıtması bekleniyor.

Bankacılar TCMB'nin piyasa öngörülerine aksi bir adım atması halinde TL'de sert satış baskısı görülebileceğini belirtiyorlar.

"Piyasa en az 50 baz puanlık bir faiz artışını fiyatlamış durumda" diyen bir bankanın döviz masası işlemcisi bugün açıklanan TCMB beklenti anketindeki bozulmanın da TCMB tarafından yakından takip edileceğini söyledi ve şöyle devam etti:
"Beklentiler bozuluyor ağırlıklı ortalama fonlamaya en az 50 baz puan artıracak bir adım bekliyoruz. Bu adım olmaz ise TL'de negatif bir seyir olacağı aşikar. Bu hafta yön belirleyici gelişmeler önce Fed ardından TCMB olacak" dedi.

Merkez Bankası'nın da yakından takip ettiği Aralık ayı beklenti anketinde, yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anketteki yüzde 10.68'den yüzde 11.74'e yükseldi.

Ankette enflasyon beklentilerindeki bozulma 12 ve 24 ayda da görüldü. 12 ay sonrası yıllık TÜFE beklentisi yüzde 8.65'ten yüzde 9.30'a 24 ay sonrası yıllık TÜFE beklentisi ise yüzde 8.25'ten yüzde 8.47'ye yükseldi.

Tahvillerde sınırlı düşüş

Tahvil bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin ortalama bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.04 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.98 oldu.

İki yıllık tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 13.35 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 13.27 oldu.