Dolarda düşüş yüzde 3'e yaklaştı

Dün 3.94'ü geçerek yeni rekor kıran dolar kuru 3.76'ye kadar inerken, bu sabah tarihi zirveyi 4.18'in üzerine taşıyan euro 4.0199'a kadar gevşedi. Borsa İstanbul ise yüzde 4'ü geçen bir yükseliş gerçekleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Günlerdir rekor üstüne rekor kıran dolar ve euroda rüzgar tersine döndü, beklemede kalan borsa hızlı bir yükseliş gösterdi.

Dün 3.94 seviyesini aşarak yeni rekor seviyelere ulaşmasının ardından küresel ölçekte oluşan dolara yönelik satışlar ve Merkez Bankası'nın (TCMB) repo ihalesi açmamasının etkisiyle geri çekilmeye başlayan dolar,  Beştepe'deki muhtarlar toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla 3.76 seviyesine kadar gevşedi. 

Erdoğan, döviz üzerinden spekülasyon yapıldığını belirterek, "Döviz kurunu silah gibi kullanıyorlar. Merkez Bankası ve tüm bankalar bu oyunu bozmalı. Merkez Bankası gerekli tedbirleri alacak imkan ve kabiliyete sahiptir. Bu konuda fedakarlık yapılacaksa tam zamanıdır" açıklaması yaptı.

Erdoğan'ın açıklaması sonrasında dolar kuru 3,7694'e kadar indi. Kurda gevşeme borsanın kapanış saatine doğru (18:00) arttı ve 3.7612'ye kadar sürdü. Bu seviye itibariyle dolardaki günlük değer kaybı yüzde 2,70'i buldu.

Diğer taraftan, dolar karşısında değerlenmesiyle birlikte TL'ye karşı rekor kırmaya dün de devam eden euro ise sabah saatlerinde 4.1804 seviyesine kadar çıktı. Bu seviyenin görülmesinden sonra hızla geri çekilmeye başlayan euro, 4.0199'a kadar indi. Euro kuru, aynı saat itibariyle 4.02 seviyesinden işlem görüyor.

Borsa 81.000'i geçti

Dövizde yaşanan bu düşüş sonrasında Borsa İstanbul'da önemli bir yükseliş gerçekleşiyor. Güne hafif artıda başlayan BİST 100 endeksi, sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 1.832 puan (yüzde 2,36) yükselişle 79.499 puandan girdi.

Günün ikinci yarısına pozitif seyrini sürdürerek başlayan BİST 100 endeksi, bir ara 81.090 puanı gördü. Endeks, günü yüzde 4,15 kazanımla 80.891 puandan tamamladı.

Merkez Bankası repo ihalesi açmadı

Merkez Bankası (TCMB) dün miktar yöntemiyle bir hafta vadeli repo ihalesi açmadı.

Ancak, bankalar TCMB'den yüzde 8.50 faizle kotasyon yoluyla repo imkanından ve yüzde 10.00 faizle geç likidite penceresinden de yararlanabilecek.

TCMB haftalık repo ihalesinde piyasayı yüzde 8 faizle fonluyordu.

Erdoğan, 'dolar bozdurun' çağrısını yinelediErdoğan, 'dolar bozdurun' çağrısını yineledi

 

Gedikli'den MB kararı için ilginç yorumGedikli'den MB kararı için ilginç yorum

 

TCMB, haftalık repo ihalesi açmadıTCMB, haftalık repo ihalesi açmadı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir