Dolarda geri çekilme sürüyor

Seçim belirsizliğiyle bu hafta 2.73'ü aşarak rekor kıran kur, dolardaki küresel değer kaybıyla geri geliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yaklaşan genel seçim sonrası nasıl bir siyasi tablo ve ekonomi yönetimi oluşacağına ilişkin belirsizlikler TL'yi baskılayan iç unsurlar olmaya devam ederken; aylardır kurdaki yükselişteki en önemli dış etken olan dolardaki küresel değer kazancının tersine dönmesiyle dolar/TL 2.69'un altına geriledi.

TL dün 6 Nisan'dan bugüne neredeyse ilk kez dolar karşısında değer kazandıktan sonra kazanımlar bu sabah da devam etti. Bir diğer taraftan ise dün de devam eden gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışma süreci Türkiye piyasalarına ilişkin fiyatlanan risklerin tam olarak ortadan kalkmadığı gösteriyor.

Hafta içinde psikolojik bir seviye olarak görülen 2.70'i de aşarak 2.7305'e kadar yükselen dolar/TL dün akşam piyasa kapanışında 2.70'li seviyelerdeydi. Kur bu sabah ise TSİ 08:36'da 2.6801/2.6830 seviyesindeydi. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2.7837/2.7871 seviyesindeydi.

Dolar, ABD ekonomisine yönelik zayıf sinyaller veren son verilerin ardından Haziran ayında faiz artırılacağı beklentilerinin hafiflemesine paralel olarak değer kaybetti. Dolar endeksi 97.282'ye kadar gerileyerek 8 Nisan'dan bu yana en düşük düzeyi gördükten sonra 97.610'a toparlanmasına karşılık hafta başından bu yana yüzde 1.7 geriledi. Dolar endeksi geçen ay gördüğü 12 yılın zirvesi olan 100.390 düzeyinin ise yüzde 2.7 aşağısında bulunuyor.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart, dün yaptığı açıklamada ekonomi hakkında son dönemde açıklanan "bulanık" veriler nedeniyle Haziran ayında faiz artırımından yana olmadığını, ancak ekonominin doğru yolda ilerlemeye devam edeceğine inandığını söyledi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Boston Fed Başkanı Eric Rosengren de gevşek para politikasını destekleyen açıklamalarda bulundu.

Fed yetkililerinden gelen açıklamalar ABD Merkez Bankası'nın kısa vadede faiz artışı için bir birlik oluşabileceğine yönelik beklentileri zayıflatırken doların da değer kaybetmesine neden oluyor.

TL ise, yılbaşından beri yolsuzluk sorunlarıyla uğraşan Brezilya'nın ardından dolar karşısında dün itibarıyla yüzde 13'e yakın değer kaybı ile en çok değer kaybeden ikinci para birimi konumunda. TL ile en çok karşılaştırılan para birimlerinin başında yer alan Güney Afrika randı ise aynı dönemde sadece yüzde 5 civarında değer kaybetti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı sert eleştirmesiyle başlayan, ardından ekonomi yönetiminin yaklaşan seçimler sonrasında görev başında olmayabileceğine ilişkin endişelerle devam eden TL'deki negatif ayrışma, seçimin yaklaşmasıyla seçim sonuçlarının nasıl oluşacağının tam olarak tahmin edilememesi ile daha da belirginleşti. Tek başına 10 yılı aşkın süredir hükümette olan AKP'nin bu seçim sonunda aynı güçte devam edip edemeyeceğine ilişkin belirsizlik TL'deki değer kaybının hızlanmasına neden oluyor.

Kamuoyu araştırma şirketlerinin yöneticileri, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemindeki ısrarının 7 Haziran genel seçimleri öncesi AKP'de oy kaybına neden olduğuna işaret ederken, yüzde 10'luk seçim barajı sınırındaki HDP'nin TBMM'ye girip giremeyeceğinin parlamento kompozisyonu açısından kritik önemde olacağını vurguluyorlar.