Dolarda sınırlı düşüş

Dolar/TL geçen haftaki sert satış baskısı ardından 3.60'a doğru sınırlı geriledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nisan ortasından beri 3.50 civarında dalgalandıktan sonra geçen hafta benzer gelişmekte olan ülke para birimleriyle birlikte sert satış baskısı altında kalan dolar/TL haftaya 3.60 üzerinde yatay bir seyirle başladı.

Küresel piyasalar, jeopolitik gelişmelerin de yakından izlendiği piyasalarda sınırlı da olsa bir iyimserlik izlendi. Ancak bu seyir TL'de anlamlı bir değer kazancı yaratmadı.

Bankacılar bu haftanın gündeminde FED Başkanı Yellen'in Çarşamba ve Perşembe günkü konuşmaları ile ABD'de Cuma günü açıklanacak TÜFE enflasyonu ve perakende satışlar verilerinin ön plana çıkması öngörülüyor.

Dolar/TL geçen hafta 3.5150'li seviyelerden sert yükselişle 21 Nisan'dan beri en yüksek seviye olan 3.6395 seviyesini test etti. Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen ve TL'ye de yansıyan değer kaybında ABD faizlerindeki yükseliş ve dolardaki değer kazancı ana etken oldu.

Ancak TL'deki satış baskısını trendi Cuma günü açıklanan zayıf ABD verileri hafifletti ve kur haftaya 3.6150 civarında başladı. Güniçinde sakin bir seyir izleyen dolar/TL, akşam saatlerinde 3.6092/3.6098 seviyesinden işlem gördü.

Aynı saatte sepet bazında TL 3.8591/3.8609, euro/TL 4.1101/4.1124 seviyesindeydi.

ABD'de merkez bankasının atması beklenen ve piyasaların zamanını tam olarak kestiremediği sıkılaştırma adımları dolardaki küresel değer kazancına ve ABD'de faizlerdeki yükseliş trendine neden oluyor. Bu trend ise gelişmekte olan ülke kurları üzerinde ciddi bir satış baskısı yaratıyor.

Satış baskısının başladığı dönemde TL'ye yönelik değer kazancı yönünde pozisyonların ağılıkta olması nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimleri arasında TL en çok değer kaybedenler arasında yer aldı.

Doların başlıca altı para birimi karşısındaki seyrini izleyen dolar endeksi önceki hafta gördüğü dokuz ayın en düşük seviyesi olan 95.470'in üzerindeki seyrini sürdürerek 96'nın hemen üzerinde bulunuyor.

Dolar ABD Hazine tahvil getirilerindeki yükselişten de destek buluyor. ABD istihdam verisinin ardından Cuma günü yüzde 2.398'e kadar yükselerek sekiz haftanın zirvesini gören ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi bugün yüzde 2.37 ile kısmen düşüş kaydetti.

Bankacılar ABD tahvillerindeki yükselişin ve dolardaki değer kazancının önümüzdeki günlerde devam edip etmeyeceğinin TL ve TL cinsi tahvil bono piyasalarında da belirleyici olması bekliyor.

TL cinsi tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz ve valörde son işlem yüzde 10.88 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.84 valörde son işlem ise yüzde 10.79 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde geçen hafta yaşanan yükseliş yaklaşık 40 baz puana ulaştı.

Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.42 valörde son işlem yüzde 11.44 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 1141 valörde son işlem ise yüzde 11.44 oldu.