Dolarda sınırlı yükseliş

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş gelişmekte olan ülke para birimlerini baskılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Petrol fiyatlarında yüzde 3'e ulaşan sert düşüşler gelişmekte olan para birimleri genelinde satış baskısı yaratırken, dolar/TL'deki yükseliş ekonomisi petrole bağımlı ülkelere göre bir miktar daha sınırlı kaldı.

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş enerji ithalatına bağımlı olan Türkiye ekonomisi için olumlu bir gelişme. Ancak Türkiye'nin ekonomileri enerji gelirlerine bağlı ülkelerin oluşturduğu gelişmekte olan ülkeler sepetinde yer alması, petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve yükselişlerde bu para birimlerine paralel bir seyri de beraberinde getiriyor.

Petrol fiyatları bugün OPEC ülkelerinin petrol üretiminde küresel bir arz düşüşünde anlaşabileceğine ilişkin endişelerle yüzde 3'e ulaşan gerileme kaydetti. Brent ham petrolün varil fiyatı bugün yüzde 2.7 düşüşle 46.45 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Bu sabah güne 3.4150 civarında başlayan dolar/TL piyasaların kapanış saatleri itibarıyla 3.4226/3.4244 seviyesinden işlem gördü.

TL bugün dolar karşısında yaklaşık yüzde 0.3 değer kaybederken, benzer para birimlerinde kayıplar yüzde 0.7 ile yüzde 1.65 civarında seyretti.

Dolar/TL, ABD'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından dolarda gözlenen küresel güçlenme eğiliminin dün ve bugün bir miktar zayıflamasının da desteğiyle tarihi zirvelerinin altında seyrediyor.

Bankacılar, dolardaki küresel güç kaybıyla birlikte dolar/TL'de bir miktar iyimserliğe yer açıldığını, geçen hafta TCMB'nin bir faiz artışı gerçekleştirmesinin de bunu destekleyen unsurlar arasında yer aldığını, TCMB'nin likidite adımlarının yakından takip edildiğini belirtiyorlar.

Bankacılar dolar/TL'de yaşanan düşüşe karşın Türkiye'ye özgü endişelerin henüz son bulmadığına da dikkat çekiyorlar.

İç gelişmeler baskı unsuru olmayı sürdürüyor

Sabah saatlerinde 3.6250 civarında işlem gören euro/TL bu sabah 3.6252/3.6270, 3.52 civarında olan sepet bazında TL ise aynı saatte 3.5238/3.5255 seviyesinde işlem görüyor.

TCMB'nin geçen hafta faizlerde beklentilerin üzerinde artırıma gitmesiyle dolar/TL ilk etapta gerilemiş ancak kararın hemen sonrasında gelen Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye ile müzakereleri geçici dondurma çağrısı ardından yeniden yönünü yukarı çevirmişti.

AK Parti'nin başkanlık sistemini getirecek anayasa değişiklik teklifinin oluşturduğu bahar aylarında olası bir referandum ihtimali piyasalarda soru işaretlerine neden olurken bu döneme kadar bazı yatırımcıların yatırım kararlarını erteleyebilecekleri endişeleri bulunuyor.

Cumhuriyet gazetesine yönelik soruşturma, HDP milletvekillerine yönelik gözaltı ve tutuklamalar ile yeniden gündeme gelen idam konusu AB ülkeleri başta olmak üzere bir çok ülkeden tepki çekiyor. Türkiye ile AB üyelik görüşmelerinin durdurulmasına yönelik tepkiler piyasada baskı yaratıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir