Dolarda sınırlı yükseliş

Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden fırlattığı füze sonrası, 3.45’in üzerinde güne başlayan dolar/TL, bu seviyelerde yatay seyrediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kur, TL'nin yüksek getirisinin de desteklediği gelişmekte olan ülkelere yönelik artan girişlerle sert bir düşüşle gerilediği 3.45'in altından bugün güne sınırlı bir yükselişle başladı.

Kuzey Kore'nin Japonya üzerinden fırlattığı füzenin Washington ve Pyongyang arasında gerilime ilişkin endişeleri artırması piyasalarda risk iştahını baskılayarak güvenli liman arayışını tetikledi.

Kuzey Kore, lider Kim-Jong Un döneminde düzinelerce balistik füze denemesi gerçekleştirdi ancak 2009'dan beri ilk kez Japonya üzerinden füze fırlattı. Füze Japonya üzerinden geçerek, Hokkaido adası açıklarına düştü. Bu olay Kore yarımadasındaki gerilimi tırmandırdı.

Fed Başkanı Janet Yellen'ın Jackson Hole toplantısında para politikası mesajı vermemesi ile kurda hızlanan düşüş eğilimi ile dolar/TL dün günü 3.4450 civarında tamamlamıştı.

Kur bu sabah ise jeopolitik gelişmelerle sınırlı yükselerek güne başladı.

İlk işlemlerde 3.4580'e kadar yükselen dolar/TL, saat 10:20 itibariyle  3.4480 seviyesinde yer aldı.

"Büyük resmin değiştiğini söylemek için erken"

Geçen hafta 3.46'nın altına inerek yıl başından bu yana gördüğü en düşük seviyeye gerileyen dolar/TL, yeni haftaya düşüş eğilimini sürdürerek başlamış, dün günün büyük bölümünü 3.4470 seviyelerinde geçirmişti.

Yurt içinde ekonomik göstergelerin toparlanması ve TL lehine raporlar gelmesiyle TL'nin son 1 haftalık süreçte pozitif ayrıştığını belirten analistler, 8 ay sonra 3.50 altına sarkan kur tarafında büyük resmin değiştiğini söyleyebilmek için henüz erken olduğunu düşünüyor.