Dolarda tansiyon düşmedi

Yunanistan'ın borç krizi ve Suriye sınırındaki gelişmeler dolar/TL'de baskı yaratmaya devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi'nde devam eden Yunanistan krizinin global risk iştahını azaltması ve Suriye sınırına ilişkin gelişmeler TL üzerinde etkili olmaya devam ederken, TL'deki negatif ayrışma sürebilir.

Öte yandan bugün ve yarın meclis başkanı için yapılacak oylama ve ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapacağı görevlendirmeyle koalisyon hükümeti kurma çalışmaları da yakından takip edilecek.

Yunanistan'ın Uluslararası Para Fonu'na (IMF) 1.6 milyar euroluk borcunu bugün ödemesi gerekiyor. Atina, temerrüte düşerse, belki de euro bölgesinden çıkmasına neden olacak olaylar dizisini başlatmış olacak.

Yunanistan borç krizi nedeniyle diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine paralel dolar karşısında değer kaybeden TL, Suriye'ye olası bir müdahale riski nedeniyle ise dün benzer para birimlerinden daha kötü performans gösterdi.

Yunanistan konusunda euro bölgesinde krizin gittikçe derinleşmesinin ardından Asya hisseleri beş ayın en düşük seviyelerinde seyrine devam ederken, Çin hisseleri kayıplarını sürdürdü ve yatırımcılar güvenli limanlara olan talebini sürdürdü.

Euro, Yunanistan'ın temerrüde düşmeye doğru ilerlediğinin görülmesinin ardından ortaya çıkan panik havasının biraz daha gevşemesiyle beraber başlarda yaşadığı şoku atlatarak dolar karşısında değer kazanırken, piyasanın Yunanistan konusunda daha fazla gelişme beklemesiyle gerginlik kısmen devam etti.

Euro dört haftanın en düşük seviyesi olan 1.0955 dolardan tekrar yükselişe geçerek 1.1216 dolar olurken, bu yükselişe ABD tahvil getirilerinde görülen düşüş de yardımcı oldu.

Dün saat 16:40'ta 2.6930/2.6942 seviyesinde olan dolar/TL, bu sabah saat 09:17'de 2.6950/2.6960 seviyesindeydi.

Seçim öncesi 2.66'lı seviyelerde bulunan dolar/TL, seçimlerin hemen ardından 2.8094 ile tarihi zirveyi test etmiş, geçen hafta ise koalisyonun kısa sürede kurulacağı beklentileriyle genel seçimler öncesine denk gelen 5 Haziran'dan bu yana ilk kez 2.66'nın altını görmüştü.

Dün aynı saatte 2.8433/2.8448 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 2.8558/2.8572, 2.9935/2.9954 seviyesindeki euro/TL ise 3.051/3.0184 seviyesinde.

Tahvil-bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.76, valörde son işlemde yüzde 9.80 seviyesindeydi.

Öte yandan 12 Mart 2025 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.46, valörde son işlemde aynı saatte yüzde 9.39 seviyesindeydi.

Suriye riski

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Suriye'de sivil halkı hedef alan terör saldırıları ve bölgenin demografik yapısının değiştirilmesine dönük eylemlerden Türkiye'nin endişe duyduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz günlerde IŞİD'in elindeki Tel Abyad'ın Kürt silahlı gruplarından PYD'nin eline geçmesinden sonra IŞİD Kobani'ye yönelik saldırılara başlamış ve Türkiye-Suriye sınırında çatışmalar başlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeyinde bir devlet kurulmasına Türkiye'nin asla müsaade etmeyeceğini ve bedeli ne olursa olsun bu konuda mücadele edeceğini söylemişti.

Son haftalarda Suriye'nin Tel Abyad kentinde İslam Devleti (İD) ile Suriye'deki Kürt gruplardan PYD'nin silahlı gücü olan YPG arasında şiddetli çatışmalar yaşanmış ve önceki hafta kentin kontrolü İD'den YPG'ye geçmişti. Bu gelişme ile daha önce özerkliğini ilan eden Kürtlere bağlı Cizre ve Kobani kantonları birleşmiş ve Türkiye sınır hattında yaklaşık 400 kilometrelik bir alan PYD'nin denetimine girmişti.

Hafta sonunda gazetelerde yer alan haberlerde ise, PYD'nin Tel Abyad'ı ele geçirdikten sonra batıya yönelmesi ve Tel Abyad'ı kaybeden İD'nin de başka hedeflere yönelmesi ihtimaline karşı hükümetin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne özellikle Cerablus bölgesinin de içinde bulunduğu 90 kilometrelik bir hatta güvenli bölge oluşturmak üzere hazırlık yapılması yönünde talimat verdiği iddia edildi.

Veri gündemi

Yurtiçinde bugün saat 10:00'da TÜİK Mayıs ayı dış ticaret verilerini, saat 1400'de TCMB Haziran ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini açıklayacak. Ayrıca saat 17:00'de Hazine Temmuz-Ağustos-Eylül dönemi borçlanma programını açıklayacak.

Yurtdışında ise saat 10:55'te Almanya işsizlik oranı, saat 1130'da İngiltere GSYH, saat 12:00'de euro bölgesi TÜFE ve işsizlik, saat 16:45'te ABD Chicago PMI, saat 17:00'de ise ABD tüketici güveni açıklanacak.