Dolarda tansiyon düşmüyor

İstanbul'daki patlama, gelişmelerde olan ülke para birimlerinin dolara karşı yüzde 2'yi aşan kazanımlar yaşadığı günde TL'yi frenledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda neredeyse bir haftadır gelişmekte olan para birimleri genelinde yaşanan satış baskısı bugün tepki alımları ile yerini sınırlı bir iyimserliğe bırakırken TL, İstanbul'da yaşanan patlama nedeniyle bu iyimserlikten en az etkilenen para birimleri arasında yer aldı.

TL, bugün her iki taraflı sert dalgalanmanın ardından dolar karşısında saat 16:20 itibarıyla yüzde 0.25 değer kazanırken, gelişmekte olan benzer para birimlerindeki değer kazançları yüzde 2'yi aştı.

Dün akşam saatlerinde 3.02 civarında olan dolar/TL, bugün en yüksek 3.0488'i test etti. Günü saat 17:05 itibarıyla 3.0260/3.0273 seviyesinden tamamlayan kur 23 Eylül'de test ettiği 3.0750 rekor seviyelere yakın seyrini de sürdürüyor. Sepet bazında TL ise aynı saatte 3.1549/3.1570; euro/TL ise 3.2818/3.2844 seviyesinde işlem görüyor.

XTB Menkul Değerler araştırma notunda, "Terör saldırısının kur üzerindeki negatif etkisi geçici olsa da genel trend yükseliş yönünde olduğundan kur bu hafta 3.05-3.07 direnç seviyelerini test edebilir" görüşüne yer verildi.

Bir bankanın döviz masası müdürü ise, "TL'deki seyir genel olarak gelişmekte olan ülkelere paralel diyebiliriz. Zaman zaman petrol fiyatları sayesinde daha iyi bir seyir görüyoruz. Zaman zaman ise jeopolitik gelişmelerle daha kötü bir fiyatlama. Bugünkü patlama küresel iyimserliğin etkisini hafifletti diyebiliriz" dedi.

Bankacı ayrıca TCMB'nin son günlerde uyguladığı likidite politikasının da sıkılaşmaya başladığına dikkat çekti.

Bankaların TCMB'den sağladığı fonlamanın ortalama maliyeti dün itibarıyla yüzde 9'a yaklaştı. Fonlama maliyeti Aralık ayı başında yüzde 8.65 civarında idi.

Çin ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri de TL'nin son dönemde dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden oluyor.

Analistler, yüksek enflasyon verilerinin de ardından yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığı belirtiyor.

Geçen hafta başından bugüne Suudi Arabistan ile İran arasındaki gerginliğin giderek tırmanmasının bölgede siyasi istikrarın kısa vadede sağlanamayacağını göstermesi ve Çin'de yönetimin ekonomi üzerindeki kontrolünü kaybediyor olabileceği endişeleri ile gelişmekte olan ülke para birimleri baskı altında kalmasının ana nedeni olmuştu.

Bir hafta aranın ardından tepki alımları ile gelişmekte olan ülkelere ilişkin risk iştahı artarken petrol fiyatlarındaki düşüş de yerini bir hafta aradan beri ilk kez yükselişe bıraktı.

Petrol fiyatları 2015'te yaklaşık yüzde 35 düşüş gösterdik sonra 2016'nın ilk günlerinde de düşüşünü sürdürerek yüzde 20 daha geriledi. Bu sabah 30 dolara yaklaşan Brent ham petrolünün varil fiyatı yüzde 1 yükselişle 32 doların hemen altında işlem görüyor. Bugünlerde 12 yılın en düşük seviyesine yakın seyreden Brent petrol Haziran 2014'te 115 doların üzerinde işlem görmesinden beri aşağı yönlü bir seyir izliyor.