Dolarda yükseliş hız kesti
Referandum sonrası devam eden risklerle kurda dün başlayan yükseliş bugün daha fazla devam etmedi.
OHAL'in uzatılması, referandum sonuçlarına ilişkin tartışmalar, Avrupa'nın yaklaşımı, idam cezası referandumunun gündeme gelmesi gibi unsurlar nedeniyle kurda dün akşam görülen yükseliş eğilimi ardından dolar/TL güne 3.71 civarından başlasa da TL'deki değer kaybı eğilimi bugün daha fazla devam etmedi.
Dün piyasaların kapanışında 3.6641/3.6647 seviyesinde olan dolar/TL akşam saatlerinde 3.7151 seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah erken saatlerde de 3.71 seviyesini aşan dolar/TL, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.6846/3.6858 seviyesinde bulunuyor.
Sepet bazında TL aynı saatte 3.8106/3.8120, euro/TL ise 3.9368/3.9384 seviyesinde bulunuyor.
Analistlere göre yakın dönemde bir seçim ihtimalinin azalmasına karşın hükümetin ekonomiye odaklanmasından ziyade siyasi konuların ön planda kalma potansiyeli yüksek görünüyor. Bu da piyasalar açısından bir risk olarak görülüyor.
Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, TL üzerinde baskı unsuru olan risklerin hala devam ettiğini dolayısıyla kurda yukarı eğilimin de sürmesini beklediğini söyleyerek, "OHAL"in uzatılması zaten doğrudan veya portföy yatırımları açısından cazip değil, henüz yabancı yatırımcıyı çekecek bir unsur yok. Gün içi alım-satım fırsatları değerlendiriliyor ancak piyasa çok TL'de alım tarafında kalmaz. Dolar/TL'de 3.70 üzerinden kâr realizasyonu gelmiş görünüyor. Teknik anlamda yukarı yön devam ediyor, kur 3.67'nin üzerinde kalmaya devam ettikçe 3.70 üzerine hareket olabilir" dedi.
Başbakan Yardımcısı ve hükümet sözcüsü Numan Kurtulmuş, olağanüstü halin (OHAL) üç ay dahauzatılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararının imzalandığını söyledi.
Parlamenter sistem yerine Cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin getirilmesini öngören Anayasa değişiklik referandumunda 'mühürsüz pusula ve zarfların kabulü' tartışmaları sürerken,Cumhuriyet Halk Partisi ve Vatan Partisi referandumun iptali için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu.
Öte yandan Avrupa Komisyonu Türkiye'nin Pazar günü yapılan anayasa değişikliği referandumundaki "usulsüzlük iddialarını" incelemesi çağrısında bulundu.
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch ise bugün yaptığı açıklamada referandumun ülkedeki kredi notu profili açısından olumsuz olan siyasi değişimin bir parçası olduğunu, ancak kredi notu için olumlu olabilecek ekonomik reformları tekrar gündeme getirebileceğini belirtti.
Fitch, borç/GSYH oranında bozulma veya dış finansmanda kırılganlıkların artması şeklinde yansıyacak kamu ve dış finansmanda olası zayıflamanın kredi notunun hassasiyetlerinden olduğuna dikkat çekti.