Dolarda yükseliş isteği sürüyor

Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde yaşanan yükseliş sonrasında dün akşam 3.6890'a kadar çıkan dolar/TL, bu sabah ilk işlemlerde 3.67'nin üzerinde seyrediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen satış baskısının etkisiyle yönünü yukarı çeviren dolar/TL'de dış piyasalardaki gelişmeler ve yaklaşan referandum süreci izleniyor.

Dün akşam saatlerinde 3.6610/3.6627 seviyesinde olan dolar/TL, 3.6890'a kadar yükseldikten sonra bu sabah ilk işlemlerde 3.6705/3.6720 seviyesinde bulunuyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.7940/3.7957, euro/TL ise 3.9176/3.9195 seviyesinde.

ALB Foreks Yönetmeni Onur Altın, Güney Afrika Maliye Bakanı'nın görevden alınması ve iki kurumdan gelen not indirimi ardından gelişmekte olan ülke piyasalarında satış baskısının devam ettiğini belirterek, "Yurtiçinde ise yüksek enflasyonun ardından ortalama fonlama maliyetindeki yükselişe rağmen TL'de değer kaybı devam ediyor. TCMB TL üzerindeki baskıyı azaltmaya çalışıyor ancak yeterli değil, enflasyonda gelinen seviyeler önümüzdeki dönemde bir faiz artırım beklentisini beraberinde getiriyor" dedi.

ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükselişin de kurda baskı yarattığını söyleyen Altın, "Kurdaki yükseliş eğilimi bugün de devam edebilir. ABD tahvil faizlerinin yüzde 2.30 seviyesinin üzerinde kalması ve gelecek verilere bağlı olarak referanduma kadar ki süreçte dolar/TL 3.75-3.78 seviyelerine gidebilir.

Piyasada henüz bir referandum fiyatlaması yok ancak çıkacak sonuca bağlı olarak kurda sert bir hareket görülmesi olası" dedi.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken yurtdışında saat 10:55'te Almanya hizmetler PMI, saat 11:00'de Euro Bölgesi hizmetler PMI, saat 15:15'te ABD ADP özel sektör istihdam ve saat 17:00'de ABD ISM hizmetler endeksi açıklanacak.

Yatırımcıların bu hafta odaklanacakları konular Fed tutanakları, Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Çinli mevkidaşı Xi Jinping ile Perşembe ve Cuma günü yapacağı görüşmeler olacak.