Dolardaki rekor borsayı düşüremedi

Borsa İstanbul, doların 2,53 seviyesini geçerek rekor kırdığı günü 84 bin seviyesinin üzerinde tamamladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa İstanbul 100 (BİST 100) endeksi, doların rekor kırdığı bugün hafif yükselişle 84 bin seviyesinin üzerine çıktı. 

Endeks, günü 357 puan artışla 84.303 puandan kapattı. Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 0,43 oranında değer kazandı. 

Gün içerisinde bir ara 83.509 puana kadar gevşeyen endeks, en yüksek 84.670 puanı gördü. 

Endekste toplam işlem hacmi 3 milyar 540 milyon 169 bin TL olarak gerçekleşti.

Dolarda yeni rekor

Dolar/TL, küresel piyasalarda doların 11 yılın zirvesine yükselmesi ve ekonomi yönetimine dair devam eden endişelerle 2.5384'e kadar yükselerek yeni zirvesini test etti.

ABD piyasalarının açılmasıyla birlikte kurdaki kayıpların bir bölümü telafi edilirken enflasyon verilerinin ardından faiz indirimlerinin sınırlı da olsa devam edebileceği beklentisiyle gösterge faiz getirileri geriledi.

Bankacılar, ABD Merkez Bankası'nın faiz artışının yaklaşmasıyla dolarda yaşanan değer kazancına dikkat çekerken iç siyasi gelişmelerin de TL'yi baskılayan bir diğer unsur olduğunu söylediler.

Öte yandan TSİ 16:30 itibarıyla ABD piyasalarının açılmasıyla dolardaki yükseliş bir miktar azalırken dolar/TL de tarihi zirvesinden sınırlı geriledi.

Dolar, bugün euro karşısında iki para birimi faiz oranları arasındaki farkın ABD Hazine kağıtları lehine gelişmesiyle altı haftanın zirvesini test etti. Bu gelişmenin de desteğiyle doların önemli para birimleri sepeti karşısında değerini gösteren endeks de bugün 11 yılın yeni zirvesine yükseldi.

Euro dolar karşısında bugün 1.11545'e kadar geriledi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "İki önemli hikaye değerli dolar ve seçimlerin ardından ekonomi yönetimine ne olacağına ilişkin soru işaretleri. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Güney Afrika'nın not indirimi ihtimalinin kuvvetli olduğunu söylemesi de TL'de tarihi rekorun kırılmasını tetikleyen bir diğer unsur oldu" dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in ülke notları direktörü Ed Parker, "Güney Afrika için kredi notumuz BBB görünüm ise negatif. Yani not indirimini indirim yapılmamasından daha büyük bir ihtimal olarak gördüğümüz sinyalini veriyoruz" dedi.

Güne 2.5158 seviyesinden başlayan dolar/TL gün içinde en yüksek 2.5384'ü test ettikten sonra TSİ 17:03'de 2.5274/2.5275 seviyesinden işlem gördü.

Bugün piyasalarda yakından izlenen bir başka gelişme Şubat ayı enflasyon verileri olurken, verilerin öngörülene paralel gelmesi piyasada anlamlı bir değişim getirmedi. Ancak analistler verinin faiz artışları için geniş alan bırakmaması nedeniyle önümüzdeki günlerde baskıyı artırabileceğini belirttiler.

Tüketici fiyatları enflasyonu iki aylık düşüşün ardından Şubat'ta yıllık bazda yeniden yükselişe geçerken çekirdek enflasyon ise sert geriledi.

Siyasilerin yüksek oranlı faiz indirimi isteklerine karşın enflasyon verileri Merkez Bankası'na (TCMB) bir sonraki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında ancak sınırlı bir indirim alanı bıraktı.

Yaklaşan genel seçimler öncesi büyümeyi desteklemek isteyen siyasilerin faiz indirimi talepleri devam ederken bu yönde yaptıkları açıklamalar TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin endişeleri de beraberinde getiriyor.

Bu endişeler zaten küresel gelişmelerle baskı altındaki TL'yi daha da sert satış baskısı altında bırakıyor. Şubat ayı enflasyon verilerinin de TCMB'ye siyasileri tatmin edecek ölçüde bir faiz indirimi alanı sağlamayacağını göstermesi ise TL'deki satış baskının kısa vadede son bulmayacağı anlamına geliyor.

ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvil getirileri yüzde 2'nin üzerindeki seyrini sürdürürken enflasyon verilerinin faiz indirimlerinin yavaş da olsa sürebileceğini göstermesi sonrası faizler geriledi.

Faiz

Türkiye'nin iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde, dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.58, valörde son işlem yüzde 8.52 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.34 olurken valörde son işlem yüzde 8.39 oldu.

Öte yandan 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.42 olurken valörde son işlem yüzde 8.31 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 8.21 olurken valörde son işlem de yüzde 8.21 oldu.