Dolardaki yükselişi Draghi durdurdu, faiz sert düştü

ECB sonrası günün zirvesinden yönünü aşağı çeviren kurda Moody's açıklamaları bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin ekonomiyi destekleyici yeni önlemler alınmasının gelecek yıl değerlendirileceği açıklamasının ardından dolar/TL günün en yüksek seviyelerinden yönünü aşağı çevirdi.

Yatırımcılar Draghi'den merkez bankasının para basarak devlet tahvili almaya başlayacağına işaret eden net bir ipucu bekliyorlardı. İşlemciler birçok yatırımcının böyle bir açıklama geleceğine ve euronun değer kaybetmeye devam edeceğine yönelik pozisyon aldığını ifade ettiler.

Ancak Draghi'nin net bir sinyal yerine tedbirlerin gelecek yıl değerlendirileceği açıklaması sonrası euro 28 ayın en düşük seviyelerinden toparlandı. 

Güne 2.2410 seviyesinden başlayan ECB açıklamaları öncesi 2.2444 ile günün zirvesini test eden dolar/TL de yönünü aşağı çevirerek piyasaların kapanış saatlerinde 2.2350/2.2355 seviyesinde işlem gördü.

Draghi ne söyledi?

Draghi, politika faizinde değişiklik yapılmaması kararının ardından düzenlediği basın toplantısında şu ana kadar alınan ekonomiyi destekleyici önlemlerin yaptığı etkinin gelecek yılın başında değerlendirileceğini söyledi.

Baa3 ile yatırım yapılabilir en düşük seviyede Türkiye'yi değerlendiren Moody's en son Nisan ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağandan negatife çevirmişti. Bankacılar notta her hangi bir indirim öngörmezken tekrar durağana dönüş olasılığının ise piyasaya pozitif bir sürpriz olarak yansıyacağını öngörüyorlar.

Faizler Temmuz 2013 seviyesine indi

Tahvil-bono piyasasında bu hafta yüzde 7.36 ile Temmuz 2013'ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen 16 Kasım 2016 itfalı iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 7.50 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 7.61 seviyesinde gerçekleşti.

Bu hafta yüzde 7.63 ile Haziran 2013'ten bu yana en düşük seviyeye gerileyen 24 Temmuz 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 7.88, valörde son işlemde yüzde 7.78 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 7.91 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 7.91 oldu.