Dolar/TL son 1 ayın en düşüğünde

Fed iyimserliği ve petrol fiyatları ile gerileyen Dolar/TL, 2.12'nin altında işlem görüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Jeopolitik risklerin petrol fiyatlarını yükseltmesiyle haziran ortasında 2.15 seviyesini aşan dolar/TL, petrol fiyatlarının yeniden düşüşe geçmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) haziran toplantı tutanakları sonrası oluşan iyimserlikle bugün güne bir ayın en düşük seviyesinden başladı.Bankacılar açıklanan Fed tutanaklarının, bankanın nicel gevşemenin sonlandırılmasında ve faiz artırımlarına başlanmasında acelesi olmadığını gösterdiğini söylediler.

Dün akşam saatlerinde 2.1250 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 2.1180/2.1184'e kadar geriledi. Fed ardından en düşük 2.1149'u test eden dolar/TL en son 13 Haziran'da bu seviyeden işlem görmüştü. Sepet bazında TL ise aynı saatte 2.5033/2.5041 seviyesinde işlem gördü.

Fed'in son para politikası kurulu toplantısının tutanakları, bankanın ABD ekonomisinin gevşek para politikaları döneminden nasıl çıkarılacağının planlarını detaylandırmaya başladığını gösterdi. Fed'in 17-18 Haziran'daki toplantısının dün açıklanan tutanakları, tahvil alımlarının Ekim'de sonlandırılacağına işaret ediyor. Tutanaklara göre faiz oranlarının gelecekte nasıl yönetileceğine ilişkin plan üzerinde de bir anlaşma yakın.

Analistler gelecek yılın ortasında beklenen faiz artırımıyla ilgili olarak ise tutanaklarda Fed'in atacağı adım konusunda belirgin bir ifadenin yer almadığı görüşünde. Tutanaklar Fed'in finansal krizle mücadele kapsamında uygulamaya başladığı politikalardan ne şekilde çıkması gerektiği konusunda etraflı tartışmalar yapıldığını ortaya koydu.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Fed tutanaklarında ABD ekonomisinin büyüme konusunda daha iyiye gittiğine yönelik açıklamalar ve ilk faiz artışına ilişkin net bir zaman belirlenmemesi genelde piyasalarda olumlu algılandı. Fed ardından piyasalarda genel bir iyimserlik gözlendi" dedi be ekledi:

"Jeopolitik riskler ortaya çıkmasının ardından ilk kez 200 günlük hareketli ortalamanın altına inmiş durumdayız. Bu teknik seviyenin aşağı kırılmasından petrol fiyatlarındaki düşüş de önemli paya sahip."

Bankacılar, Fed tutanaklarının önümüzdeki dönem faiz kararlarına ve genişleme yanlısı politikalardan çıkışın zamanlamasına ilişkin ipuçları içerebileceğini, bu kapsamda küresel piyasalarda yön belirleyici olabileceğini öngörüyorlardı.

Tahvil/bono piyasalarında ise 24 Şubat 2016 itfalı gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.31, valörde yüzde 8.32 seviyesindeydi. 20 Mart 2024 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi spot kapanışta yüzde 9.01 valörlü kapanışta yüzde 9.06 seviyesindeydi.

Petrolde düşüş sürüyor

Brent ham petrolünün varil fiyatı 19 Haziran'da görülen dokuz ayın zirvesini olan 115.71 dolardan 108 dolar civarına geriledi. Brent ham petrolün varil fiyatı 08:38 itibariyle son bir ayın en düşük seviyeleri olan 108.21 dolardan işlem gördü.

Brent petrol Libya'da El Sharara petrol sahasının yeniden faaliyete geçmesi ve Irak'tan arzda yaşanabilecek olası sıkıntılara ilişkin endişelerin azalmasıyla geriliyor.

Petrol fiyatlarındaki gerileme enerji ihtiyacının büyük bölümünü ithalatla karşılayan Türkiye ekonomisine ilişkin endişelerin de azalmasına yardımcı oluyor. Analistler petrol
fiyatlarında her 10 dolarlık artışın enflasyonda yaklaşık 0.5 puan, cari açıkta ise 4 milyar dolar civarında artışa neden olduğunu hesaplıyorlar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir